Сряда, 21 Апр 2021
           
Бизнес

Част от ресторантьорите искат да отворят на 1 март, другите държат на протеста

  26.01.2021 16:20  
Част от ресторантьорите искат да отворят на 1 март, другите държат на протеста

Ресторантите да отворят врати от 1 март, а, евентуално, нощните барове да ги последват две седмици по-късно - за това са се разбрали представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и здравният министър проф. Костадин Ангелов, съобщи bTV.

Браншовата организация обединява част от затворените в момента заведения, а част от останалите са към други обединения, които не са съгласни и утре готвят протест с искане за по-ранно отваряне.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов посочи на съвещание в Министерския съвет, че вариантите са два - отваряне в началото на февруари с 50% капацитет, ограничено работно време и риск от ново затваряне или изчакване до началото на март и подкрепа чрез средства, отпуснати с нотификация до Брюксел през оставащото време до тогава.

"Ние най-много настояваме не кога да се отваря и кога да се затваря, а искаме да ни компенсират както ги компенсират в Европа и да има предвидимост - ще ви затворим на тази дата и ще получите пари до края на този месец", обясни пред журналисти след срещата зам.-председателят на БХРА Златко Златанов.

По думите му процентът на заетост след 1 март ще е съобразно заболеваемостта, а ангажиментът на властите е до края на януари помощи и компенсации да получат всички отговарящи на критериите кандидатствали заведения. 

Златанов коментира и предстоящия протест на неговите колеги. "Ние не можем да спрем хората да излязат и да кажат какво ги боли. Ние само знаем, че той (здравният министър проф. Костадин Ангелов - б.р.) няма вина. Имат вина други институции и други министерства за нашето бедствие", заяви той.

Предстои среща на БХРА с премиера Бойко Борисов и с икономическия му екип.

Припомняме, че именно от БХРА излязоха с позиция, че са обидени, че те не са участвали в предишната срещата в МЗ и не са ги питали за разхлабването на мерките. news.bg