Вторник, 24 Nov 2020
           
Бизнес

Удължиха срока за избор на ръководства на публични предприятия

  30.10.2020 16:00  
Удължиха срока за избор на ръководства на публични предприятия
  pixabay

Срокът за привеждане в съответствие на органите на управление на публичните предприятия се удължава с четири месеца, реши окончателно парламентът, след като депутатите гласуваха на второ четене промени в Закона за публичните предприятия.

Срокът, в който фирмите ще могат да променят съставите си на органите за управление и контрол в съответствие с изискванията на закона, вече е 16 месеца. 

От левицата предложиха срокът да е двугодишен, но предложението не бе прието, съобщи БТА.

Христо Проданов от "БСП за България" обясни, че предложението е да се увеличи срокът, в който да бъде изпълнен законът за подбор на ръководните органи на публичните предприятия.

Според него Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, с ново име Комисия за контрол на публичните предприятия, трябва да има достатъчно време, за да проведе истински, стойностен конкурс с избор на професионалисти, които да управляват, а не да източват публичните предприятия.

Колегата му Петър Кънев предупреди управляващите, че допускат грешка, като отхвърлят предложението им.

Той посочи, че единият от тези четири месеца удължаване на срока, които се предлагат, вече е изтекъл и изтъкна, че остават само три месеца от публикуването на закона. /investor.bg