Събота, 31 Oct 2020
           
Бизнес

Природният газ да поскъпне с 20.3% е поиска Булгаргаз

  01.09.2020 13:46  
Природният газ да поскъпне с 20.3% е поиска Булгаргаз

Природният газ да поскъпне с 20.3% е поискала "Булгаргаз" от Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщи във вторник изп.- директор на газовата компания Николай Павлов. Енергийният регулатор днес трябва да вземе решение в каква степен разходите на дружеството отговарят на исканата цена.

Ако енергийният регулатор утвърди това увеличение, от днес един мегават синьо гориво ще струва 22.46 стотинки, без такси и налози, стана ясно от думите на Павлов.

От КЕВР обясниха, че това няма да доведе до преразглеждане на цените на парното и топлата вода, тъй като те вече се определят веднъж годишно, а сегашното поскъпване на газа бе калкулирано предварително.

Първоначално се очакваше дружеството да поиска повишение на цената с 15 на сто. Миналата седмица по време на общественото обсъждане обаче от "Булгаргаз" са посочили, че увеличението може да е по-високо, заради значителното поскъпване на синьото гориво на европейските борси.

Същевременно стана ясно, че към момента просрочените задължения на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" са в размер на 120 млн. лв., като се очаква до края на септември дружеството да погаси изцяло дълга си.