Събота, 04 Май 2024
           
Новини

Проведе се неформално заседание на Съвета на министрите по здравеопазване

   
Проведе се неформално заседание на Съвета на министрите по здравеопазване

Проведе се неформално заседание на Съвета на министрите по здравеопазване в Брюксел. Участие в заседанието от българска страна взе делегация начело със заместник-министъра на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски, дм.

Министрите обмениха мнения по изключително актуални за здравния сектор теми, като „Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти“ и „Европейски план за борба с рака: акцент върху първичните профилактични грижи“.

В рамките на дискусията по първата тема, касаеща недостига на медицински специалисти, беше отчетен като съществен проблем от здравните министри, които споделиха идеи в търсене на възможни решения. България заяви, че привличането на медицински специалисти в определен регион или стимулирането на дефицитни специалности са ключови задачи на национално ниво и призова за подкрепа от ЕС на национални инициативи в търсене на решения. Беше откроена необходимостта от стимулиране на тези специалисти. Различни идеи бяха споделени относно евентуална Европейска стратегия, като повечето държави-членки, вкл. България, заявиха подкрепа за обмен на опит и добри практики, както и осигуряване на възможности за допълнително развитие на медицинските професионалисти.

По отношение на гарантиране на доставките на лекарствени продукти бяха отправени разнопосочни послания. Част от държавните-членки настояха и занапред да запазят автономията си по отношение на провеждане на обществени поръчки, ценообразуване и реимбурсиране на лекарства. България оцени ползите от обмен на добри практики и опит между страните, като сътрудничеството на ниво ЕС в тази сфера следва да се запази на доброволна основа, без обвързването в задължителна рамка или предварителни ангажименти за закупуване на количества. Министрите информираха взаимно и за очакванията си по отношение на Алианса за критични лекарства, началото на който беше поставено на отделно събитие, след приключване на заседанието на Съвета.

Работният обяд относно Плана за рака и първичните профилактични грижи предложи полезен обмен, като държавите -членки споделиха добри практики и информация относно въведени на национално ниво мерки по отношение на промоцията и превенцията на заболявания.