Събота, 04 Май 2024
           
Свят

Небето над Гърция се оцвети в ярко оранжево заради прашен облак от Сахара

   
Небето над Гърция се оцвети в ярко оранжево заради прашен облак от Сахара

Небето над Южна Гърция се оцвети в ярко оранжево заради прашен облак от Сахара. Днес се очаква пикът на феномена.

Красивият феномен, обаче, не е безопасен за здравето. Най-висока концентрация на прахови частици – 430 микрограма на кубичен метър има на островите Крит и Пелопонес.

Лекарите в Гърция посъветваха хората да не прекарват много време на открито.

Според Гръцкото дружество  по пулмология възможните ефекти от африканския прах са най-вече върху здравето на дихателните пътища. Фините прахови частици могат да проникнат дълбоко в белите дробове и дори да навлязат в кръвта. За хора със заболявания като астма, бронхит или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), излагането на тези частици може да влоши симптомите, което води до задух, кашлица, хрипове и дискомфорт в гърдите. Африканският прах може да причини реакции от алергичен тип при някои хора - запушен нос, кихане и сълзене на очите.

Африканският прах се очаква да напусне днес следобед, атмосферата ще се изясни от четвъртък, когато ще духат западни и северозападни ветрове.

Прах от Сахара покри r Румъния; кафяви капки и кал покриват автомобилите на жителите на Букурещ

Явлението се наблюдава по-ясно в районите, където през изминалата нощ е валял дъжд. Фин слой пясък, кафяви капки и кал се забелязват върху повечето автомобили в центъра на Букурещ и в този час. Снимки на подобни гледки от Тулча, Констанца, Яломица, Браила и други области на страната заливат социалните мрежи.

“С количеството прах, натрупан в Румъния, целият сахарски пясък трябваше да е свършил", пише румънец в социална мрежа. „Мислех си, че съседите просто не са си измили колите. Със сигурност автомивките спечелиха днес“, отбелязва друг.

Въздушна маса, натоварена със сахарски прах, ще бъде над Румъния и в сряда, а след това ще се премести на североизток, съобщават от Националната метеорологична администрация .

„Явлението се наблюдава за четвърти път тази пролет. Вероятно това е най-високата концентрация на сахарски прах от 2018 г. досега. Цялата тази ситуация се определя от циклон, който се образува в Средиземно море и който благоприятства транспортирането на прах от Сахара, Либия много бързо до Балканския полуостров и Румъния”, обяснява за телевизия Антена 3 Михай Хущиу от Националната метеорологична администрация.

"Хората, които имат астма или други респираторни проблеми като бронхит, са най-засегнати от облака сахарски прах," коментира за Диджи24 Беатрис Малер от Националния институт по пулмология „Мариус Наста“. По думите й предпазната маска не е решение, тъй като частиците са много фини и могат да преминат през този филтър. "Проучванията показват, че в седмицата след сахарски прах броят на хоспитализациите поради обостряне на респираторни заболявания се увеличава с 30 процента", информира още Малер.