Неделя, 05 Май 2024
           
Развлечения

Георги Господинов и Анджела Родел са сред носителите на наградите Рицар на книгата за 2023 г.

   
Георги Господинов и Анджела Родел са сред носителите на наградите Рицар на книгата за 2023 г.

Писателят Георги Господинов и преводачката Анджела Родел, които спечелиха международната награда „Букър“ с книгата „Времеубежище“ миналата година, са сред носителите на наградите „Рицар на книгата“ за 2023 г. Отличията се присъждат от асоциация „Българска книга“ и бяха връчени на церемония в The Steps в София снощи, пише OFFNews.

„И двамата съжаляват, че не могат да бъдат тук в този момент. Рицарите на книгата не идват с огън и меч, идват с думи. Рицарите на книгата са преди всичко донкихоти. Мисля, че те и двамата точно в този смисъл биха разбрали и приели наградата“, каза жената до Георги Господинов Биляна Курташева, която прие призовете от името на Господинов и Родел.

В категорията за библиотека или библиотекар отличена бе Университетската библиотека на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Наградата сред училищата и учителите бе присъдена на Средно училище „Сава Доброплодни" в Шумен. В категорията за медии и журналисти отличени бяха Евгения Чаушева, Димитър Стоянович, Георги Милков, „Книговище“ и детската платформа „Вижте“. Всички те са получили равен брой гласове от членовете на асоциацията, каза председателят на Управителния съвет на АБК Десислава Алексиева.

„Всеки един от нас, който е тук, е рицар на словото. Всеки днес има празник и този празник не е формален“, каза Алексиева по повод Международния ден на книгата и авторското право, който се отбелязва днес. Ние сме тук, защото искрено вярваме, че с книгите можем да променяме света и можем да градим бъдеще, допълни Десислава Алексиева.

„Книгата е тази, която обичаме всички, събрани тук. Книгата е тази, която води нашите деца, нашите ученици, развива тяхната четивна грамотност, създава невероятни умения и ги прави хора. Хора, разбиращи и ценящи доброто, ценящи хубавото, ценящи красивото“, каза заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова. Тя прие грамота за партньорството на Министерството на образованието и науката в кампанията на АБК „Походът на книгите“.

Грамота от името на Столичната община получи Яна Генова, заместник-кмет по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“. Ще продължим да помагаме книгите в София да стигат по-бързо и по-видно до гражданите на града, отбеляза тя.

Благодарствени грамоти получиха още от Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), фондация „Глобални библиотеки – България“, Дома на културата „Искър“, „Книговище“, както и участници в кампанията „Походът на книгите“. Партньори на инициативата са още Министерството на културата, Регионалното управление на образованието - София-град, Националното сдружение на общините в Република България и фондация „Детски книги“, посочи председателят на УС на АБК Десислава Алексиева.

Искате да знаете повече?

Наградите „Рицар на книгата” са учредени през 2004 г. от издателство „Сиела”. През 2006 г. правата за организиране на събитието и присъждане на наградата са прехвърлени на Асоциация „Българска книга” – най-голямото обединение на книгоиздатели и книготърговци в страната, в което членуват над 120 юридически лица, създаващи повече от 90% от книжната продукция в България.

Наградите „Рицар на книгата” се връчват ежегодно на 23 април – Световния ден на книгата и авторското право. Те се присъждат в знак на признателност към хората, чиито труд и усилия са допринесли за развитието на книгата през изминалата година. От самото учредяване на наградата тя се дава на журналисти с най-голям принос в отразяването на издателския бизнес у нас. От 2006 г. се връчва специална награда на политици и общественици за приноса им в книгоиздаването, а по-късно през годините към наградата се добавят и категориите за библиотека/библиотекар и учител/училище.

С тази награда Асоциацията на книгоиздателите в България отбелязва Световния ден на книгата и авторското право – празник, който се чества от 1996 г. под патронажа на ЮНЕСКО като признание за въздействието на четенето и образованието върху човешкото развитие. Чрез тази проява ЮНЕСКО насърчава четенето, публикуването и зачитането на авторските права. 23-ти април се празнува от редица организации, културни институции и лица, занимаващи се с книги, литература и авторско право.