Четвъртък, 02 Май 2024
           
Свят

ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

   
ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс предупреди, че Украйна може да загуби войната срещу Русия до края на тази година, ако САЩ не ѝ предоставят повече военна помощ, пише Mediapool.

Ръководителят на американското разузнаване отправи това предупреждение преди насроченото за утре гласуване в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ на пакет от 61 млрд. долара помощ за Украйна, предимно военна, след месеци на политическа безизходица.

"С тласъка, както практически, така и психологически, който военната помощ би осигурила, смятам, че украинците са напълно способни да удържат на натиска през тази година", заяви Бърнс в реч по време на събитие в Центъра "Джордж У. Буш".

"Без допълнителна помощ обаче ситуацията ще стане много по-страшна", каза той.

"Съществува съвсем реален риск украинците да загубят на бойното поле до края на тази година или поне (руският президент Владимир) Путин да бъде в състояние да диктува условията на политическото уреждане", добави Бърнс, без да уточнява какво има предвид под "загуба" на войната.

За да илюстрира липсата на боеприпаси в украинската армия, той също така заяви, че две бригади - подразделения с над 2000 войници - разполагат само с "15 артилерийски снаряда на ден" и общо с "42 минохвъргачки".

Тъй като помощта от Запада намалява, Украйна е изправена пред все по-голям недостиг на средства и настоява пред партньорите си да ѝ доставят необходимите оръжия и системи за противовъздушна отбрана, посочва АФП.

Външните министри от Г-7 са решени да засилят ПВО на Украйна

Външните министри на страните членки на Г-7 са решени "да засилят украинските противовъздушни способности, за да спасяват живот и да защитават критичната инфраструктура" и за целта ще работят с партньори, предаде Ройтерс, като се позова на проекта на заключителната декларация от срещата.

Външните министри от Г-7 приключват днес тридневната си среща в южния италиански остров Капри, на която една от основните теми беше Украйна.

По-рано украинският външен министър Дмитро Кулеба, който присъства на дискусиите в Капри, заяви пред репортери, че Г-7 е набелязала "специфични стъпки" за засилване на противовъздушната отбрана на страната, но не съобщи подробности.

Той заяви, че Западът има капацитета "да предостави на Украйна всичките необходими ресурси колкото се може по-скоро, за да може Европа да се спаси от по-голяма война". Същевременно той не даде допълнителни детайли.

Страните от Г-7 обсъждат идеята замразени руски активи на стойност близо 300 млрд. долара да бъдат използвани като гаранции за предоставяне на заеми на Украйна. Това заяви вчера по време на срещата на Капри заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс.

По думите му се обмислят различни варианти и дискусиите продължават.

Домбровскис изрази надежда, че ЕС, където са по-голямата част от замразените активи, ще одобри отделна мярка на европейско ниво печалбите от лихвите по тези активи да се използват в помощ на Украйна.

Британският външен министър Дейвид Камерън призова към "творчески" начини за използване на замразените руски активи за финансиране на отбраната на Украйна, предаде Франс прес.

Тези изявления бяха направени на фона на засилващите се призиви в САЩ и Европа за създаване на фонд за Украйна, за който да се използват милиарди долари от руските активи, замразени на Запад след нахлуването в Украйна през 2022 година.

Според ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел лихвите по замразените в ЕС активи на стойност около 200 млрд. евро например възлизат на между 2,5 и 3 млрд. евро годишно.

Повечето от тези активи се държат от "Юроклиър" (Euroclear) - международна организация за борба с прането на пари, базирана в Белгия.