На 24 ноември 2025 г. ще бъде отбелязан в световен мащаб - Денят на аржентинското вино (Argentina Wine Day, известен също като National Wine Day в Аржентина). Той се провежда всяка година на една и съща дата. В България магазините CASAVINO ще отбележат празника със специална кампания и промоция на аржентинските вина Catena Zapata, пише T&L
Тази година марката стана #1 WORLD'S MOST ADMIRED WINE BRAND 2025. Избата има много лозя на висока надморска височина, които са сред най-изучаваните в света, а собственичката Лаура беше обявена за жена на годината в Аржентина.
Денят на аржентинското вино е специален, защото на тази дата през 2010 г. аржентинското правителство официално обявява виното за национална напитка на Аржентина със закон, което е първият такъв случай в света. Освен този ден, свързан с националния статут на виното, Аржентина е известна и със Световния ден на малбека (Malbec World Day), който се чества на 17 април в световен мащаб, за да популяризира най-емблематичния сорт грозде на страната.
Вината Catena Zapata произлизат от семейната изба, която днес са наследили и управляват Никола Катена Трети и дъщеря му Лаура. Известна със своите наградени Малбеци, Catena Zapata предлага обиколки, дегустации и работилница за смесване на вина, което я прави интересна дестинация за посещение.

Тя е основана през 1902 година в региона на Мендоза, Аржентина. През годините семйството, заедно с техния екип от професионалисти, неуморно изучават микроклиматите, типовете почва и средната температура в планинския регион Мендоза и откриват, че всеки от тези микро-тероари притежава уникални вкусови и ароматни профили, които, комбинирани заедно, се превъщат в едно комплексно вино.
През 1898 от Италия в Аржентина пристига прадядото на сегашния Никола – Никола Катена. Описват го като голям оптимист, който вярва, че е намерил обетованата земя в Мендоса и през 1902 засажда първото си лозе с Малбек (този сорт произлиза от Бордо). Неговият син Доминго, превръща винарната в една от най-големите в Мендоса.
През 1980 г. Никола се подготвя да търси най-добрите места за засаждане на лозя. Започва да сади Шардоне и Малбек на много висока надморска височина, защото само така според него може да бъде конкуренция, като поема рискове и притиска до последно границите на издържливост на насажденията си. Той открива, че земята, която е изоставена от европейските заселници поради нисктата си плодовитост, е всъщност доста подходяща за отглеждане на лозя. Пустинният климат му позволява да контролира качеството и да осъществява стриктно контролирано напояване.
Семейството е отдадено на отключването на тайните на тяхната земя и са горди да представят вината на Мендоса на света. Те превръщат една пустиня в едни от най-уникалните и красиви лозя в света. Те предават знанията си от поколение на поколение. Историята на винарната е история за това как се поемат рискове, как се влага много воля, разчита се на малко късмет по пътя, за да превърнат съкровището, което им дава тероара в извор за вина, които носят името им.
За 20 години Никола засажда почти непреброими сортове както и различни клонове в своите планински лозови масиви. Открива, че микроклиматът на различните части дори и в едно лозе може да се различава доста една от друга. Една разновидност от сорт, дори и един и същ клон предоставят различни аромати и вкусове, благодарение на тези уникални микроклимати.
Раждането на Катена Алта и Николас Катена Запата
През 1995 г. Хосе Галанте (уайнмейкър от 1975 г.) бутилира първото Шардоне от региона с по-хладен климат Тупунгато, с набрано грозде от зона 4 на лозето Доминго за Катена Алта Шардоне.
През 1994 г. Никола Катена създава първото премиум сортово аржентинско вино от Mалбек, експортирано в целия винен свят. Това му струва 15 години винени проучвания и три години експерименти във винарната преди фамилията да покажe на света първия Катена Малбек. В следващите две години енологът Хосе Галанте уточнява най-добрите лозя, раждащи Kаберне Совиньон, Шардоне и Малбек и винифицира първата реколта Катена Алта вина в много малки количества. Тези вина продължават да бъдат малки партиди вино от конкретни лозя на фамилията. Бъчвите със специалните вина се подлагат на допълнителен много строг избор в избата. Вината Катена Алта са подходящи за пиене три години след самата реколта.
През 1997 година реколта от Каберне Совиньон е била със забележително качество и Никола и Хосе започват да планират раждането на едно кюве, което да изпълни мечтите им за вино от 1980 г. Така се ражда Николас Катена Запата, което е бленд от 95% Каберне и 5% Малбек.
На церемонията по награждаване на 50-те най-добри винарски изби в света, проведена в Риоха, Испания, Catena Zapata бе избрана за винарско имение № 1 за посещение в света за 2023 година. Наградите се организират от базираната в Обединеното кралство William Reed Media.
Признанието за Catena Zapata като винарска изба № 1 в света се очертава като мощен стимул за насърчаване на винения туризъм и привличането на все повече любители на виното към Аржентина. Първо място в този впечатляващ списък обаче не е новост за Catena Zapata. През последните няколко години, това аржентинско винарско имение се нарежда сред най-предпочитаните дестинации за винен туризъм. Семейството Catena, което стои зад винарната, съчетава традицията с иновациите и създава изключителни вина, които привличат вниманието на експерти и любители на виното от целия свят.
През 2019, 2020 и 2021 година Catena Zapata също се нареди на първо място в този авторитетен списък, което допълнително потвърждава високото качество и привлекателността на тази винарска изба.