Бананови понички, морковен кекс и мини чийзкейкчета от Dr Modern Mommy
Казвам се Радостина Гайдарова, но много хора ме познават като Dr Modern Mommy. Аз съм майка на три деца, сертифициран нутриционист и човек, който вярва, че добрите хранителни навици започват у дома – с личния пример и с малки, но постоянни усилия. В социалните мрежи споделям рецепти, съвети за осъзнато хранене и идеи как да включим децата в кухнята, така че храната да бъде не просто гориво, а повод за споделени моменти и полезни разговори.
Следвам принципите на планетарната здравословна диета – модел, който ни помага да се грижим за себе си и за природата едновременно. Стремя се към балансирано хранене с повече растителни продукти, по-малко добавени захари и избор на местни, сезонни и устойчиви продукти. А устойчиви са тези, които са произведени с грижа към околната среда и към хората – с по-малко ресурси, по-кратък път до магазина и прозрачност в произхода.
Всяка майка си мечтае да има под ръка няколко рецепти, които се приготвят лесно, харесват се на децата и ни карат да се чувстваме добре, когато ги поднесем на масата. За мен това са онези рецепти, които не просто пестят време, а носят спокойствие – защото знаеш какво слагаш вътре и защото са направени с мисъл.
Често ме питат какво значи осъзнато хранене. За мен това е ежедневният избор да сме малко по-внимателни – към продуктите, които купуваме, към начина, по който ги комбинираме, и най-вече – към посланието, което предаваме на децата си. Купувам местно, сезонно, търся съставки с по-малко захар, повече цвят и текстура и точно за това често избирам да пазарувам от Lidl. Отдавна разчитам на тях, защото предлагат внимателно подбран асортимент с устойчив произход, ясен етикет и добър състав. Знаеш, че са помислили вместо теб – което е много ценно за една майка, която балансира между хиляда неща. Харесвам това, че Lidl не просто следва тенденциите, а реално подкрепя осъзнатото хранене – включително с инициативи, рецепти и продукти, които правят добрия избор по-лесен.
В днешните рецепти ще видите как с малко банан, шепа фурми или настърган морков можем почти изцяло да заменим захарта, без да губим вкуса. Няма нужда да лишаваме децата си от любимите сладки моменти – просто можем да подходим по-умно и да изберем по-добра и полезна алтернатива. Затова се радвам, че в Lidl намирам все повече от любимите си продукти тяхна марка, които вече са с намалено съдържание на добавена захар – част от активната им политика за подобряване на състава на продуктите под собствени марки.
А когато малките участват в приготвянето, интересът към храната се събужда от само себе си. Това е не просто забавление, а начин да изградим навици и спомени, които остават. Ето и рецептите:
Бананови понички
2 узрели банана
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 с.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
капка ванилия
1 ч.л. канела
2 с.л. разтопено кокосово масло за намазване (след изпичане)
Бананите се намачкват с вилица и се изсипват в купа. Към тях се добавя брашното, бакпулверът, солта, ванилията и канелата. Омесва се тесто - става много лесно със силиконова шпатула. С помощта на мокри пръсти се оформят малки топчета, които се нареждат на дъното на еърфраер и се изпичат на 180 градуса за около 7-8 минути (до лек златист загар) (добави печене във фурна). Получените понички се намазват с разтопено кокосово масло.
Морковен кекс
4 моркова
4 яйца
1 ч.ч. кокосова захар (или фурми на прах)
1/2 ч.ч. кокосово масло (разтопено)
щипка сол
1 с.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилия
1 и 3/4 ч.ч. брашно
1 с.л. канела
Морковите се обелват и настъргват. Яйцата се разбиват със захарта, добавя се кокосовото масло и постепенно останалите съставки до получаването на хомогенна смес за кекс. Изсипва се във форма за кекс или кръгла тавичка (20 см) и се изпича във фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Мини чийзкейкчета
1/2 кофичка цедено кисело мляко
1/2 кофичка заквасена сметана
шепа ягоди
шепа череши
шепа боровинки
150 г бисквити по избор
50 г краве масло
Бисквитите се смилат в чопър заедно с разтопеното масло. Разпределят се на дъното на няколко малки бурканчета и хубаво се притискат отгоре. Ягодите и черешите се пасират и се добавят към разбитите в друга купа с миксер цедено кисело мляко и сметана. Ако сместа не е достатъчно сладка – подсладете с подсладител по избор (най-често използвам фурми). Приберете бурканчетата за няколко часа в хладилник, а преди сервиране украсете с пресни плодове и листенца мента.
Ако приготвяте тези рецепти за деца, силно ви окуражавам да ги включите активно в готвенето – съвременни проучвания сочат, че децата, които участват в този процес, са много по-склонни да опитат нови вкусове. Когато месим заедно, разбъркваме, украсяваме, те не просто се забавляват – те започват да разбират какво слагаме в чинията им и защо. Готвенето заедно събужда интереса им към храната, развива нови умения, а най-важното – изгражда отношение. Така осъзнатото хранене не остава просто теория, а се превръща в споделен навик – в онези малки моменти, в които учим децата си не само как да готвят, а и как да се грижат за себе си и за природата