Хотелиери и ресторантьори протестират на столичния площад "Александър Батенберг" в непосредствена близост до сградата на Народното събрание, като техните искания са за връщане на ставката на ДДС на 9%, предава БГНЕС.
Демонстрантите носят протестни плакати, с които питат защо в България ДДС е 20%, а в Гърция 13%, в Румъния – 9%, в Сърбия – 10%, в Турция – 8%, в Германия – 7%.
Много заведения в страната днес са затворени за работа с клиенти във времето между 14.30 и 19.30 ч.
„Цялата страна в момента протестира – малки и големи ресторанти. Ние сме се събрали от нашата пицария срещу повишаването на ДДС, връщането му обратно както беше преди пандемията", каза пред БГНЕС Васил Василев и уточни, че в София имат три пицарии, които се намират в ж.к. „Манастирски ливади", в ж.к. „Изток" и на бул. „Черни връх".
Протестиращият отбеляза, че в съседни на България страни, както и из цяла Европа се задържат намалените заради COVID пандемията ставки на ДДС, а тук решават да го вдигат обратно на 20%, което прави бизнеса абсолютно неконкурентоспособен в сравнение с този в съседките ни.
„Не мога да ви кажа откъде идва това желание да ни предпочитат по-малко туристите пред всички останали. Това може би ще вдигне за малко бюджета на страната, но в дългосрочен план не смятам, че ще помогне на страната", смята той.
Василев силно се надява, че исканията на протестиращите ще бъдат чути от управляващите. „Събрали сме се много хора. Ресторантите затварят днес – надявам се да продължим по същия начин, както беше с големите хранителни вериги, за да можем да направим някаква промяна, да задържим работите си и да можем да даваме на нашите клиенти това, което те заслужават, без да трябва да вдигаме и ние цени и да ги отблъскваме. Не искаме това да се случва", обясни той.
„Предостатъчно вече са се вдигали всякакви продукти, което нас ни е карало да вдигаме цени абсолютно не по наше желание", заяви още Василев и предупреди, че вдигне ли се ДДС и обложат ли се всички останали продукти отново, ще трябва да вдигат отново и отново цените.
Костадин Янков е от Пловдив, но работи като сервитьор в София. Пред БГНЕС мъжът разказа, че пандемията се е отразила ужасно и на него като работник, и на заведението, в което работи. „Ужасно беше, не работехме. Вземахме някакви помощи, но те не стигаха за нищо – нито за квартира, нито за ядене", каза той.