Петък, 24 Яну 2025
           
Новини

БАБХ предоставя разяснения относно изискванията за предлагане на култивирани гъби на пазара

   


В отговор на публикация в информационния сайт RazgradNews.net, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предоставя следната официална информация:

Правото на Европейския съюз класифицира култивираните гъби, включително гъбите шийтаке, в категорията на пресни плодове и зеленчуци. Във връзка с това, за тях се прилагат същите изисквания, които се налагат при предлагането на пазара на пресни плодове и зеленчуци. Когато тези продукти са предназначени за продажба в прясно състояние, те могат да бъдат предлагани само ако отговарят на изискванията за здраве, добро състояние и подходящо пазарно качество. Освен това, на етикетите им трябва да бъде посочена държавата на произход.

Задължителната информация, която трябва да придружава всяка храна, предлагана на пазара, е подробно описана в Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета относно предоставянето на информация за храните на потребителите. В Приложение Х на този регламент се съдържа списък с храни, за които не се изисква посочване на датата на минимална трайност като част от задължителната информация. В този списък са включени и пресни плодове и зеленчуци, включително гъби, които не са били обелени, нарязани или обработени по друг начин. Това освобождава тези продукти от изискването за посочване на срок на минимална трайност върху етикетите им.

БАБХ непрекъснато следи за спазването на регламентите и да осигурява безопасността на храните, предлагани на българския пазар.


Анкета

Какво мислите за новия кабинет Желязков?


Резултати