Понеделник, 28 Oct 2024
           
Новини

Повече от половината РИК вече са предали в ЦИК изборните си книжа

   


Повече от половината районни избирателни комисии (РИК) вече са предали в ЦИК изборните си книжа, пише БНР.

За повторно въвеждане на данните са предоставени протоколите от 16 от всичките 31 РИК

Един от първите пристигнали беше председателят на комисията за 17-ти район Пловдив-област Янко Радунчев, който отчете, че гласуването и отчитането на вота е протекло нормално: 

"Не искам да кажа голяма дума, но все едно нямаше избори. Нямахме някакви проблеми, протоколите бяха много добре попълнени. В 3:20 ч. приключихме приемането на последния протокол. Докъм 7:00 часа ги обработихме. Изпълнихме указанията на ЦИК, спряхме замените в съботния ден следобед.

В неделния ден сме осигурявали само смени в СИК-овете дотолкова, доколкото да ги окомплектоваме, за да могат да работят", каза Янко Радунчев.

Председателят на РИК-Смолян Венета Русева коментира казуса със смените на членове на секционните комисии, което беше едно от предизвикателствата на този вот:  

"Имахме замени, но положението се успокои след едно указание на Централната избирателна комисия. Замените в изборния ден бяха свързани основно с инцидентни ситуации - тогава, когато членове на СИК не са могли да се явят по някакви лични причини, така че не бяха много, справихме се".

Крайният срок за представяне на документацията на районните комисии в ЦИК е утре вечер. 

След като всички 31 РИК предадат документите си в ЦИК и след повторното въвеждане на резултатите, ще бъдат оповестени официално окончателните изборни резултати. Законовият срок за това е четвъртък.

При обявени от ЦИК резултати от 99,71 на сто обработени секционни протоколи, става ясно, че в новото Народно събрание е бъдат представени девет политически формации.

Интригата е при партия "Величие", която към момента е на ръба с 4,01 на сто от гласовете.