Понеделник, 28 Oct 2024
           
Политика

Божанов отново е лидер по преференции

   


Бившият министър на електронното управление в кабинета "Петков" Божидар Божанов отново е лидер по преференции в страната и размества листата на "Продължаваме промяната – Демократична България" в 23 МИР София, пише Mediapool.

Независимо че беше седми в листата на коалицията Божанов събира 10 472 лични преференции и става втори след съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков, който оглавява листата. Петков събира 6040 преференции, но той не може да бъде изместен от първото място, защото получава всички гласове без преференции, а те са малко над 27541.

Подобен беше сценарият и на изборите през юни, когато Божанов събра 7496 преференции и отново пренареди листата на коалицията.

Зад Петков и Божанов се нарежда Елисавета Белобрадова, която събира 6212 преференции и от десето отива на трето място. След нея е съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов, а пети остава Ивайло Мирчев.

Пренареждане на листата в 23 МИР има и при БСП-Обединена левица. Там доцентът по конституционно право Наталия Киселова събира най-много преференции и от трето се изкачва на второ място.

Заради преференциите е пренаредена и листата на втората политическа сила в 24 МИР. Мартин Димитров събира 4462 преференции и от 13-то отива на второ място в листата, измествайки Лена Бориславова на третото място.

Промени при ПП-ДБ има и в 25 МИР, където д-р Александър Симидчиев става втори след акад. Николай Денков, изкачвайки се от петата позиция с 2870 гласа. От второ на трето място пък отива Кристина Петкова.

На поредни избори размествания в листата в Пловдив предизвиква издателят Манол Пейков. Той събира най-много лични префренции и става втори след водача Асен Василев. Пейков има 3938 лични преференции, докато Василев 3432, но Василев получава и 9290 гласа от бюлетините без преференция.

Рокади в подредбата и във Варна

Във Варна в листата на ПП-ДБ Стела Николова събира най-много лични преференции и става втора след водача Даниел Лорер, който има двойно по-малко преференции от нея, но получава вота без преференции.

Пренареждане във Варна има и в листата на ГЕРБ, където Любомир Загоров, който е 20-ти в листата събира 5229 преференции и отива на второ място след водача Даниел Митов. Трети става Станислав Иванов, който получава 3935 преференции и се изкачва от седмата позиция.

Сериозни са промените и в подредбата на ДПС-Ново начало. Там шестият Юсмен Юсмен събира най-много преференции и става втори след водача Йордан Цонев. Ертен Анисова запазва третото си място, а седмият Ридван Адем се изкачва до 4-то място.
В листата на БСП третият Десислав Тасков събира 33 гласа повече от Павел Раличков и го измества от второто място.

Синът на кмета на Симитли отново изпреварва всички

Интересно е пренараждането на листата на ГЕРБ в Благоевград, където водачът Росен Желязков губи не само първото си място, но отива на четвърто място в листата. Желязков има 1524 лични преференции и получава още 4829 гласа без преференции.

Трима кандидати обаче събират повече гласове. На първо място се нарежда синът на кмета на град Симитли Апостол Апостолов – Стефан Апостолов. Той дежурно събира много голям брой преференции, но сега 7606 гласа го поставят на първо място в листата. Костадин Стайков, който бе трети, събира 7186 гласа и става втори, а синът на кмета на Разлог Красимир Герчев - Иван Герчев се изкачва от пето до трето място с 6673 гласа. Едва след това се нарежда Росен Желязков, а пети остава Георги Георгиев с голям брой преференции – 6150 гласа.