Понеделник, 28 Oct 2024
           
Свят

Фолксваген затваря три завода в Германия

   


"Фолксваген" обяви, че ще затвори най-малко три завода в Германия и да съкрати десетки хиляди работни места. Ще бъдат съкратени и заплатите. Това е голям удар за икономиката на Германия, тъй като "Фолксваген" е един от големите работодатели в страната, предава БНР.

Автомобилният концерн ще намали десетте си завода в Германия на седем и ще съкрати десетки хиляди работни места. Всички германски заводи на "Фолксваген" са засегнати от тези планове, нито един от тях не е в безопасност, предупредиха профсъюзите.

Във "Фолксваген" работят около 120 000 души в Германия, като около половината от тях работят във Волфсбург. Марката управлява общо 10 завода в Германия, 6 от които са в Долна Саксония, 3 в Саксония и 1 в Хесен.

Според профсъюзите особено застрашена е заводът в Оснабрюк. В момента там се обработват поръчки за моделите спортни автомобили 718 Кайман и Бокстер, които надхвърлят производствения капацитет на основния завод на "Порше" в Щутгарт "Цуфенхаузен". Тези модели, както и T-Roc кабрио, ще бъдат извадени от производство до пролетта на 2026 година. От тази дата заводът в Оснабрюк вече няма да има поръчки. Освен това ще има и принудителни съкращения и цели отдели ще бъдат закрити или преместени в чужбина.

Десетки хиляди работни места са застрашени. Очаквано е и голямо съкращение на заплатите на трудещите се във "Фолксваген".