Понеделник, 28 Oct 2024
           
Политика

Феномен в Благоевград: Три електорални лъва избутаха водача на ГЕРБ Росен Желязков

   


Нечуваното се случи! В Благоевград цели трима кандидат-депутати успяха да избутат назад в подреждането водача на листата на ГЕРБ Росен Желязков, пише OFFNews.

Подобен феномен доскоро се смяташе за невъзможен, защото към личните преференции на първите в листите се добавят и всички бюлетини без посочени преференции.

В Благоевград ГЕРБ е първа политическа сила с 40 638 гласа. А бившият транспортен министър е получил 1524 лични гласа. Проблемът е обаче, че в областта хората масово са посочвали свой "любимец" в кръгчето. Така гласовете за Желязков са общо 1524 плюс 4829 без посочена преференция или общо 6353.

В същото време трима други, сложени назад в списъка на ГЕРБ, вземат повече гласове. Това са на първо място вездесъщият Стефан Апостолов, по-известен като "сина на кмета Поли" или като "сричащия депутат". Въпросният младеж е вече с огромен парламентарен опит. ГЕРБ винаги го слагат на последното двадесет и второ място в листата си, а той винаги я преобръща с мощна преференциална подкрепа в Симитли и симитлийските села където градоначалник е татко му Апостол Апостолов. Личните преференции за Стефан Апостолов са 7606.

На вчерашния вот в Благоевградско обаче постижението му са се опитали да подобрят и други. Третият в листата Костадин Стойков е привлякъл 7186 преференциални гласа, а петият Иван Герчев е събрал 6673. Така те също изпреварват Росен Желязков.

За една бройка водачът на ГЕРБ в югозападната област не е бил прескочен и от четвъртия в листата. Личните гласове за Георги Георгиев са 6150. Така само 203 преференции не са му достигнали и той да избута острието на ГЕРБ.