Понеделник, 28 Oct 2024
           
Коментари

Изборните резултати срутиха мита, че политическата сила на Пеевски извира само от купения вот

   
Изборните резултати срутиха мита, че политическата сила на Пеевски извира само от купения вот

Димитър Иванов

Резултатите от приключилите снощи избори разбиват редица митове и легенди, които политици, политолози, социолози и платени лобисти насаждаха месеци наред в главите на избирателя. Най-голямата дъвка обаче в тази кампания бе, че политическата сила на Делян Пеевски извира единствено от купения и контролирания вот. Резултатите от гласуването на гражданите разбиха на пух и прах тази теза. Но тя имаше и доста уродлива и опростачена версия – за Пеевски са гласували ромите, а за Доган турците. Това невярно внушение се прокарваше от медии и разбирачи дори и след като първите резултати започнаха да излизат на 27 октомври вечерта. 

Фактите са  красноречиви

280 хиляди избиратели подкрепиха Делян Пеевски, от които етническите турци са над 200 хиляди. Погледнете непредубедено резултатите в страната, за да се убедите.

Пеевски бие Доган в бастиона му Кърджали – с 31 хиляди гласа за Ново начало срещу 28 хиляди и нещо в подкрепа за Алианса. Абсурдно е тези избиратели да ги наречеш роми. Така обиждаш и ромите, и турците. По принцип, когато се говори за турски райони в страната - типични са две области – Кърджали и Шумен. В Шумен 14 хиляди са  гласовете за Пеевски, а под 6 хиляди са подкрепили Алианса на Доган. Към тези примери може да добавим резултата в Стара Загора - 14 000 за Пеевски и едва 2000 за Доган, и Пазарджик - 14 хиляди за Ново начало срещу едва 2 хиляди за АСП. В тези две области Пеевски бие Доган с разлика от 7 пъти.

Но да оставим големите центрове и да надникнем в избирателната секция в малкото Кърджалrйско село Глухар. От 340 гласували – 270 са бюлетините за Корпулентния, 70 за таткото от Сараите. Но най-важното е, че в това село никога не е живял,  нито гласувал и един ром или българомохамеданин. И такива са пропорциите в стотици други села.

Друг култов район за старото ДПС е Благоевград. На тези избори – едва 8 хиляди са дали подкрепа за Доган, а 27 хиляди за Пеевски. В Хасково – 17 хиляди гласа срещу едва 6 хиляди за Алианса на Доган. В Бургас ситуацията е много  интересна, защото дори тук Пеевски бие Доган, при това с разлика от близо 3000 гласа - 16 хиляди за Пеевски срещу 13 хиляди на Доган . В Търговище Ново начало взима също над два пъти повече от Алианса на Доган - 14 хиляди срещу 6 хиляди. Доган запазва някакви позиции единствено в Разград и Силистра, навсякъде другаде губи тотално.  

В съседна Турция картината вероятно би била по-различна, ако представители на Народно-републикнаската партия, която е еквивалент на комунистическата, не облъчиха хората с двойно гражданство с призиви и то в деня на вота. Призоваваха да се гласува за Алианса на Доган. Най-драстична бе намесата вчера на 

кмета на Бурса - Бозбей, който наруши българския закон

Подобни изцепки имаше и в тракийската част на Турция, Чорлу и други. Така крайният резултат се оформи около 12 хиляди гласа за Пеевски срещу около 30 хиляди за Доган. Но тези 12 000 гласа са твърде много за Ново начало, защото те са получени в Р Турция. Това е неоспорима легитимация на Делян Пеевски. Вероятно няма и грам съмнение, че турските избиратели не са роми, а още по-малко пък нашите сънародници там могат да усетят натиск или принуда от Пеевски. Показателно е, че и турската държава, и управляващата партия на Ердоган запазиха дипломатичния тон и не позволиха заиграване с една или друга българска формация.

Сигурно е имало и купен вот за Ново начало, но той не е бил преобладаващ и деформиращ изцяло гласуването в определени райони. Социологът Евелина Славкова също коментира по Нова ТВ днес, че по време на провеждания от тях екзитпол много от гласоподавателите открито са обявявали вот за Пеевски, а това по принцип не се забелязва при купения вот.

Изборната картина, която се очерта на 28 октомври 2024 година регистрира

 Окончателната

 политическа смърт на Ахмед Доган

и формацията му ДПС, създадено от ДС и БКП. Доган - унижен, се оказа на политическото бунище, където всъщност е мястото на всички ченгета, които години наред манипулираха и подменяха истинския ход на Прехода и демократизирането на страната. Сокола има доста по-тежък проблем. Той не може да се оттегли от политиката, защото е толкова обладан, заразен и развратен от властта, че вече  не е в състояние да се осмисли извън нея. Перспективата му е да продължава да паразитира в политическото пространство и да влачи по блатното дъно остатъчното сарайско кремълско ДПС. На тези избори Доган пропусна  златен шанс – вместо да подаде ръка на младите и да  ги изведе на водещи  позиции в листите, заложи на мухала на 90-те години, номинирайки например Ремзи Осман за водач в Кърджали. 

В тази битка има и друг губещ освен Ахмед - президентът Радев. Кремълското задкулисие загуби на 27 октомври

най-важния си играч и агент за влияние в България,

който я деморализираше 35 години. 

Ново начало на този етап екзекутира Доган и партийната му кочина, но тепърва трябва да доказват и отстояват пред хората смисъла на името си, още повече, че в момента се възприемат като нежелан и токсичен партньор от другите партии.

Крайната равносметка от вота на 27 октомври - над 280 хиляди за Ново начало срещу 180  хиляди за Алианса на Доган. В депутати това прави - 29 народни представители за Делян Пеевски и само 19 - за Ахмед Доган.

Доган не може да възприеме себе си извън властта, не може да преживее и катарзис. Толкова се беше сраснал с нея, че сега изпадна в положението на сламения фелдфебел от гениалния разказ на Светослав Минков - когато му откраднали униформата, загубил и същността си.