Понеделник, 28 Oct 2024
           
Новини

АПС води значително пред ДПС - Ново начало в Турция

   
АПС води значително пред ДПС - Ново начало в Турция

"Алианс за права и свободи - АПС" получава подкрепа от 64,76% или 29 496 гласа от вота на българите в Турция при 28,46% или 12 961 гласа за "ДПС - Ново начало", информира БНР. Данните са при обработени 82,42% от протоколите. По неофициална информация за момента формацията около Ахмед взима превес в Анкара и Измир, а в Истанбул резултатите са по-близки. Очаква се по окончателни данни избирателна активност в Турция да сходна с тази от последните парламентарни избори или малко по-висока.

В района на Одрин и турската част от Тракия са гласували 10 704 души или с 10% повече спрямо вота през юни. Одобрения от ЦИК за смени на неявили се на някои места членове в секционни избирателни комисии са били получени към 18 ч., което е изнервило някои членове на комисии, но на фона на ниската активност и големия брой секции не се е стигнало до напрежение.

В Истанбул обичайно активни секции като тези в "Авджълар" този път са останали празни, но повече гласували е имало в други квартали, например в "Беликгьозой". Машините са били предпочитан начин за гласуване, а младите избиратели - малко.

Внимание в изборния ден привлече кметът на Бурса Мустафа Бозбей, който в деня на размисъл публикува на профила си в "Инстаграм" видео с призив да се гласува за АПС.

По данни на Нова телевизия резултатите за "ДПС - Ново начало" и АПС от вота в Турция не се променят и при 98.47% обработени протоколи.

Същевременно при обработени 98,3% протоколите от вота на територията на България "ДПС - Ново начало" е на четвърта позиция с подкрепа от 11,18 процента или 267 797 гласа, а "Алианс за права и свободи" - на шеста със 7,29% (174 498 гласа).

Във връзка с резултата на Новото начало на Делян Пеевски бившият министър на земеделието и ексдепутат от ДПС Мехмед Дикме коментира пред националното радио: "Аз съм изненадан. Не съм очаквал толкова висок резултат и съм впечатлен."

Според него изборните резултати дават пълно основание на Пеевски да свика конференция, да се промени уставът на ДПС и да започнат реформи в партията. По думите на Дикме гласовете за формацията около Доган са основно на докарани от чужбина хора, получили т.нар. отворени билети за автобуси или дошли с автомобили. Той каза още, че ако се направи анализ по секции, ще се види, че подкрепата за АПС идва основно от селата, където живее по-възрастно население.

"Осъзнатият вот на младите, образовани хора в Кърджалийско, беше за това партията да се реформира и да излезе с нови лица, не с едни и същи хора, изкарани от нафталина", заяви Мехмед Дикме. Той подчерта, че Кърджали е гръбнакът на ДПС. "Загубиш ли Кърджали, си загубил всичко", посочи Дикме и добави, че Доган е загубил всичко. Дикме призова почетния председател да се оттегли, за да не пречи на развитието партията. Той смята също, че следващият път формацията около Ахмед Доган няма да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Сигурно има купени гласове, особено в Северозападна България, но в смесените райони подкрепата е основно за "ДПС - Ново начало", каза още Дикме. "Електоратът на ДПС излиза от тази черупка, в която беше затворен. Той ще подкрепя алтернативни хора, включително в други политически формации", коментира той.