Понеделник, 28 Oct 2024
           
Политика

Георги Харизанов: Победата на ГЕРБ е знакова, но важна ли е тя за големия терен...

   
Георги Харизанов: Победата на ГЕРБ е знакова, но важна ли е тя за големия терен...

Победата е важна и знакова за ГЕРБ, това е комплимент на хората, които са дали подкрепа за партията. Но важна ли е тази победа на големи политически терен, защото при този фрагментиран вот, при нуждата от петпартийна коалиция – нещата не са чак толкова розови. Това коментира в студиото на Би Ти Ви анализаторът Георги Харизанов.

Според него ще бъде сложно да се създаде управление, което да е толкова професионално и устойчиво, и по-добро от служебното правителство (...) Някакъв кредит на доверие и международен авторитет може да има само правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Други варианти са непродуктивни, които могат да ни водят единствено към поседни безплодни избори, коментира анализаторът. 

По-различно е мнението на политологът Даниел Смилов, който очерта няколко варианта за съставяне на правителство.

Трудно ще бъде да се състави управление. Но реално защо нямаме правителство досега. Защото, от една страна, ГЕРБ не искат да управляват с ПП-ДБ, тъй като не приемат условията, които им поставят. От друга страна, те не искат да управляват без ПП-ДБ, защото ги е страх от международна реакция и вътрешни протести. Тоест, причината и принципна. Пред тях имат два пътя – или да се опитат да влязат истински в някакъв тип коалиция с ПП-ДБ, както и с други партньори. Другият път – да поемат риска с Пеевски или друг, или кабинет на малцинствата. И третото – да се отиде на служебно правителство, но това става вече несериозно, защото тази логика ни води към нови и нови избори, аргументира позицията си Смилов. 

По думите му 9 партии в парламента предопределят една трудна коалиция. Защото у нас има не само идеологическо натрапване, но и принципни различия в борбата с корупцията и съдебната система. Въпросът тук е могат ли да се направят някакви принципни компромиси, за да се сглоби редовно правителство, казва Даниел Смилов.