Понеделник, 28 Oct 2024
           
Свят

Додик: Няма да уважим искането на ЕК за визов режим с Русия

   
Додик: Няма да уважим искането на ЕК за визов режим с Русия

Република Сръбска получи заявка от Европейската комисия за въвеждане на визов режим с Русия, но не планира да я уважи, каза президентът ѝ Милорад Додик в Казан, съобщи националната телевизия на Република Сръбска РТРС.

„Ще му съобщя (на руския президент Владимир Путин), че само няколко дни преди моето пътуване тук получихме искане от ЕК за необходимостта от въвеждане на визов режим с Русия, че няма да приемем това и че това ще бъде нова причина за Запада да упражнява натиск над нас“, каза Додик за руското издание „Спутник“.

Той подчерта, че западните страни също упражняват натиск Република Сръбска да се присъедини към санкциите срещу Русия.

„Ще му кажа за натиска, който Западът извършва над нас, включително страните от ЕС, Великобритания и САЩ. (…) Позицията ни по този въпрос е категорична“, допълни Додик. 

В интервю за руската държавна телевизия „Русия 24“, цитирана от ТАНЮГ, той посочи, че Сараево продължава да използва руски газ, възползвайки се от приятелството и сътрудничеството на Република Сръбска с Русия, а същевременно говори и за възможното използване на американски газ, който е пет пъти по-скъп според него.

Президентът на Република Сръбска определи срещата на върха на БРИКС в Казан като исторически момент, в който се събират суверенни и свободни страни, готови на сътрудничество без намеса във вътрешните работи.

„Това доказва, че Западът не успя да изолира Русия и руския президент Владимир Путин с многобройните си санкции“, подчерта Додик.

Босна и Херцеговина е разделена на две полуавтономни части – Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Федерация Босна и Херцеговина, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно равнище, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.