Понеделник, 28 Oct 2024
           
Политика

Историческата комисия между България и Македония обсъжда парливи въпроси

   
Историческата комисия между България и Македония обсъжда парливи въпроси

„Надявам се да има добра воля за намиране на общ език с новия състав на историческата комисия от македонска страна“.

Това заяви Ангел Димитров - председател на българската част на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси.

Думите му дойдоха, след като комисията проведе заседание на 25 октомври в Скопие. Историкът съобщи, че е била дискутирана Охридската архиепископия през XI век, като добави, че разговорите по този въпрос ще продължат на следващото заседание в София.

„Тъй като колегите се нуждаят от време, за да вникнат в проблема за Охридската архиепископия, решихме да го оставим за следващата среща, която ще бъде в София. Не обсъждахме темите за прегледа на учебниците за седми клас в Република Северна Македония, но започнахме да работим по създаването на протоколите от предишните срещи“, казва Димитров.

На журналистически въпрос дали съвместната историческа комисия с България ще започне работа отначало, историкът отговаря, че нищо не може да започне отначало и че досега е свършена много работа.

На 10 септември правителството на македонския премиер Християн Мицкоски смени всички историци от македонския екип, които участваха досега в комисията.
Като мотив за промяната той посочи, че предишният състав „не е бил защитник на националните интереси на македонския народ“.

Съвместната комисия беше създадена в резултат на подписания на 1 август 2017 г. Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество между България и Северна Македония и е ключова част от споразумението. Блокирането на работата ѝ от македонска страна доведе до напрежение в двустранните отношения между Скопие и София.

Комисията е съставена от историци и преподаватели от двете страни. / БГНЕС