Понеделник, 28 Oct 2024
           
Свят

Кюрдската работническа партия пое отговорност за нападението край Анкара

   
Кюрдската работническа партия пое отговорност за нападението край Анкара

Кюрдската работническа партия (ПКК) пое днес отговорност за нападението срещу комплекса на турската национална авиокосмическа компания "ТУСАШ" в анкарското предградие Кахраманказан в сряда, съобщи Ройтерс.

Двама са извършителите на нападението - мъж и жена, които загинаха при атаката. Още вчера турският вътрешен министър Али Йерликая каза, че те са били идентифицирани като членове на ПКК.

По време на атака бяха убити петима, а други 22-ма бяха ранени.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза пред журналисти на борда на самолета си на връщане от срещата на БРИКС в Казан, че извършителите са проникнали в Турция от Сирия. Той отново се зарече Турция да ликвидира тероризма в Сирия, и допълни, че Анкара ще продължи борбата с терористите до техния пълно унищожение.

В четвъртък Съветът за сигурност на ООН осъди терористичното нападение срещу „ТУСАШ“ и заяви, че „всички актове на тероризъм са криминални и неоправдани, независимо от техните мотиви и независимо къде, кога и от кого са извършени“, предаде Анадолската агенция. СС на ООН призова всички страни да си сътрудничат „активно“ с Турция и компетентните власти и подчерта нуждата извършителите, организаторите и източниците на финансиране на тероризма за бъдат изправени пред правосъдието.

ПКК е призната за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.