Понеделник, 28 Oct 2024
           
Коментари

Весислава Танчева: Корупцията на политиците избуява заради невежеството на гражданите

   
Весислава Танчева: Корупцията на политиците избуява заради невежеството на гражданите

„Чрез натиска върху обществени ресурси и системи, каквато е образователната, каквато е социалната, каквато е здравеопазването, и преди всичко като натиск върху системата на сигурността и правосъдната система, призвана да наказва лошите и да поощрява добрите, една малка безскрупулна клика от хора може да си осигури дълговечно съществувание в политиката – и за съжаление вече 35 години го прави много успешно. На изхода на всяко ниво на образователната система получаваме някаква форма на неграмотност и невежество  - и вече говорим за липса на критично мислене, което поставя в риск съществуването на цели групи в обществото и ражда политически „феномени“ като „Величие“ - констатира с горчивина политическият пиар Весислава Танчева в предаването „Видимо и невидимо: Контрапропаганда“. Танчева бе гост на водещия Калин Манолов, с когото опровергаваха някои от най-устойчивите пропагандни митове в българската политика, които предивикаха и подхранват продължаващата четвърта година остра политическа криза в България. 

Според Весислава Танчева повечето български партии, ако не са ОПГ-та (организирани престъпни групи, б.р.), са  ЕООД-та (еднолични търговски дружества). Популистки фирми като „Възраждане“ и всички пишман-националисти преди тях не правят политически Понци-схеми, но изграждат една друга пирамида от човешко доверие, където само пет-шест човека на върха реално получават полза от доверието, дадено им от стотиците хиляди покрай тях.

Като анализатор в в Института за изследване на населението и човека към БАН, до преди пет години гостенката е участвала в писането на ежегодни доклади, предназначени за български и европейски политици и управленци, които са изследвали ефекта на пропагандата, с която русия облъчва страните от бившия соц-лагер. Деструктивното влияние на руската хиридна пропаганда постепенно е нараствало, усилвано от друг сериозен дефект на българската политика – липсата на идеология. Тази липса е съвсем естествена предвид характера на българските партии. „Защо й е на мафията идеология ? Ако овладеят по нечестен начин властта в държавата и с десетилетия остават на власт, използвайки системите, които генерират невежество, за какво им е на партиите да се обличат в някаква иделогическа дрешка? Единствено заради желанието им да участват все пак в Европейския парламент, защото той е още един източник на сила и на власт. 

Невъзможността да разделят очакваните от Европа милиради по Плана за въстановяване и устойчивост може да е една от причините за острата политическа криза“ - предполага пиар експертката. Другият, може би по-силен от финансовия фактор, според нея е включването на български политици в списъка „Магнитски“. „Желанието на Пеевски да се измъкне от списъка, и нежеланието на Борисов да се види в него, са двата големи фактора, запушили входа и изхода на българската политика“, твърди Весислава Танчева. Нито членовете на партиите, нито излирателите им могат да излъчат други лидери, и за да бъдат изпрани компрометираните, се пуска т. нар. „политическа пералня“. 

Пиар специалистката обяснява начина на работа на пералнята така: „На поредните избори партиите не могат да покажат нещо, различно от предишните, не могат да родят нови послания, обикновено не излъчват и нови кандидати. Но за да задържат вниманието на твърдите си ядра, които не са достатъчни за печелене на избори, още по-малко – за печелене на обществена легитимност, и за да разширят обхвата на периферията си, трябна да минат през пералнята на изборите. Когато не можеш да промениш своята партия, трябва да я облечеш в нова и неопетнена дрешка. Да кажеш: „Да, грешили сме, но минахме през нови избори, вие пак ни дадохте доверието си“. Огромната маса не иска съвсем нови лица, тя би искала да види собствените си любимци от предишните избори, осъзнали грешките си, и когато това не се случва избори, след избори, след избори, върху старите лекета трупаме нови лекета, вкарваме ги в пералнята, пускаме центрофугата и накрая пак излиза нещо, дето прилича на пачавра“. 

Въпреки всичко гостенката призова избирателите да проявят политическа зрялост и да гласуват на 27 октомври, използвайки преференции, за да разбият един от най-устойчивите митове в българската политика – че всички са маскари. „Това е абсолютна митология, и тази митология устройва само и единствено маскарите в политиката“, каза в заключение Весислава Танчева.

Вижте целият разоговр на Калин Манолов с Весислава Танчева:

faktor.bg