Понеделник, 28 Oct 2024
           
Свят

Украйна разби схема за избягване на наборната служба

   
Украйна разби схема за избягване на наборната служба

Украйна е задържала шестима души и е конфискувала над 1,2 млн. долара в рамките на разследване за избягване на наборната служба.

Мобилизацията е проблем, който предизвиква разделение в Украйна, особено след мащабната кампания за набиране на войници през тази година, целяща да подсили украинските сили, които се борят с руското нахлуване.

Твърденията за корупция са многобройни. Обществено достояние станаха няколко скандала, свързани с длъжностни лица, които са вземали подкупи в замяна на издаване на документи, които освобождават мъжете от военна служба.

Държавното бюро за разследване (ДБИ) заяви, че е задържало трима служители по набиране на военен персонал в Кие и трима цивилни, които „са организирали схема за незаконно избягване на мобилизация от лица, подлежащи на военна служба“.

„Открити и иззети са над 1,2 млн. долара и 45 000 евро в брой. Освен това бяха конфискувани 11 луксозни автомобила на стойност над 100 000 долара всеки“, се казва в изявлението.

ДБИ уточни, че цената за заличаване от списъка за мобилизация варира от 2 000 до 15 000 долара и че схемата вероятно е помогнала на „хиляди“, отговарящи на условията за военна служба, да я избегнат./ БГНЕС, АФП