Понеделник, 28 Oct 2024
           
Свят

Връчиха награда Сахаров за свобода на мисълта на лидерите на венецуелската опозиция

   


Европейският парламент връчи в четвъртък годишната си награда "Сахаров" за свобода на мисълта на лидерите на венецуелската опозиция Мария Корина Мачадо и Едмундо Гонсалес за "представляването на народа на Венецуела, който се бори за възстановяване на свободата и демокрацията", пише News.

През юли във Венецуела се проведоха президентски избори, като опозицията публикува данни от гласуването, според които Гонсалес спечели категорична победа. Но националната избирателна комисия обяви действащия президент Николас Мадуро за победител, а Гонзалес, който е издирван от венецуелските власти, избяга в Испания.

"Едмундо и Мария продължиха да се борят за свободен, честен и мирен преход на властта и безстрашно отстояваха тези ценности, които милиони венецуелци и този парламент почитат толкова скъпо: справедливост, демокрация и върховенство на закона", заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Наградата "Сахаров" е учредена през 1988 г. и се присъжда на лица и организации, защитаващи правата на човека и демокрацията.

Миналата година парламентът даде наградата на иранката Махса Амини, която почина в полицейски арест, и на движението "Жена, живот, свобода" в Иран.