Понеделник, 28 Oct 2024
           
Новини

Матева, ЦИК: Общо машините за гласуване са 9353

   


Не са предвидени резервни машини. Ако в някоя секция машина не работи, се преминава на гласуване с хартиени бюлетини.

До момента са инсталирани над 6 хиляди машини за гласуване. Инсталацията и проверката на една машина отнема между 7 и 15 минути. Общо машините са 9353. Това съобщи заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева, предава репортер на БГНЕС.

"Едновременно с това се извършва и проверката от държавните експерти – 50 на брой. До момента са проверени повече от 2 хиляди машини от вече инсталираните и този процес ще продължи докато приключи процесът на инсталиране на машините. Надяваме се, че този процес ще приключи до утрешния ден", заяви Матева.

Днес представители на медиите получиха достъп до специализирания склад, в който се съхраняват машините за гласуване. Първите машини тръгват още в петък по обяд за най-далечните места в страната. Най-късно ще тръгнат машините за София, като това ще се случи в събота сутринта.

С общо 9353 машините ще се гласува в страната в изборите за Народно събрание, като едновременно с това има и 201 машини за втория тур на частичните местни избори, които се произвеждат на няколко места в страната.

Матева обясни, че не са предвидени резервни машини, тоест ако машината, определена за конкретна секция, не работи поради някаква причина, се преустановява машинното гласуване и се преминава на гласуване с хартиени бюлетини.

"В изборния ден машини не се заменят“, подчерта тя.

Машините за гласуване в чужбина, припомни Матева, бяха инсталирани в петък и първите 53 тръгнаха още тогава за първите държави по графика на МВнР.

„От тези 157 машини, 105 са проверени от държавните експерти. Останалите машини са заминали в събота и неделя и вече трябва да се намират в дипломатическите и консулските представителства на страната“, добави говорителят на ЦИК.

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров обясни, че се проверява хеш кодът на машините чрез специализиран софтуер, който е генериран на довереното изграждане.

„Всеки експерт, освен всичко това, проверява дали са достатъчно добре затегнати пломбите и дали хеш кодът е един и същ, какъвто трябва да бъде“, поясни той.

Матева допълни, че се поставя флаш памет, на която е инсталиран този софтуер и когато тази флаш памет в машината, която е инсталирана, на екрана излиза хеш кодът, който е удостоверен в трите институции и се съдържа в тяхното решение. „Експертите проверяват, че това е удостовереният софтуер“, отбеляза тя.

Говорителят на ЦИК коментира, че отговорността за провеждане на частичните местни избори във Варна е на Общинската избирателна комисия и посочи, че Изборният кодекс не предвижда възможност СИК, назначена от РИК за провеждане на изборите за Народно събрание, да произведе и частичните местни избори.

„Нашата препоръка беше, за да бъде улеснен избирателят, секционните комисии за частични избори и за национални избори да бъдат в съседни помещения или да бъдат разположени на различни етажи“, припомни Матева. Според ЦИК това е предпоставка след това да се обжалва изборът или за парламент, или за местна власт.

На въпроса има ли вече постъпила информация в ЦИК дали някоя от петте общини – Приморско, Борово, Ветово, Връбница, Хитрино, са унищожили неизползваните ролки от предходни избори, Матева отговори: „Изпратихме писмо и очакваме отговор. Трябва да проверя в ЦИК дали е пристигнал отговор междувременно от тези пет общини“.

Говорителят на ЦИК отново увери, че дори и да не е унищожена тази хартия, хартията, с която ще се гласува с машините на тези избори е с различна защита, по различен начин брандирана, така че тя се различава от тази, която не е унищожена.

„Изпраща се в специални пликове, опаковани за сигурност, по различен ред върви от този с машините, така че няма причини за безпокойство“, заключи тя.

По-рано днес ЦИК публикува системния хеш относно сертификацията на софтуера, който трябва да бъде сверен с изписания системен хеш в системната разписка, отпечатана от машината преди началото на гласуването в неделя.