Понеделник, 28 Oct 2024
           
Свят

Харис смята Тръмп за фашист

   


Вицепрезидентът и кандидат на демократите за президент на САЩ Камала Харис смята бившия президент и кандидат на републиканците Доналд Тръмп за фашист. Това заяви тя за CNN, пише News

"Да, смятам, че трябва да се доверим на онези, които го познават най-добре.", отговори тя на въпрос. Вицепрезидентът отбеляза, че няколко души, които са работили в администрацията на Тръмп, "са го нарекли негоден и опасен". "Те казаха изрично, че той презира конституцията на Съединените щати. Те казаха, че той никога повече не трябва да бъде президент на Съединените щати. Знаем, че това е причината Майк Пенс да не се кандидатира отново с него; защо работата беше празна", каза Харис.

Харис също повтори, че вярва, че Тръмп е "неспособен и негоден да служи". В последната част от надпреварата Харис засили атаките си, като все по-често описва бившия президент като непоследователен и "неподходящ да бъде президент на Съединените щати".

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер потвърди по-рано в сряда, че президентът на САЩ Джо Байдън смята Тръмп за фашист. Преди това Тръмп беше наречен така от бившия председател на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Марк Мили и бившия началник на щаба на Белия дом, генерал в оставка Джон Кели. И двамата работиха при Тръмп, но след това рязко се разделиха с него.

Байдън заяви във вторник, че републиканецът Доналд Тръмп е заплаха за демокрацията и трябва да бъде "политически заключен", като призова демократите в предизборния офис в Ню Хемпшир да спечелят изборите в САЩ на 5 ноември. 

Кампанията на Тръмп призова Харис да осъди изказването на Байдън.

"Джо Байдън току-що призна истината: той и Камала винаги са планирали да преследват политически своя опонент, президента Тръмп, защото не могат да го победят по честен начин," заяви Каролайн Левит, национален прес-секретар на кампанията на Тръмп.

Тръмп по време на своето президентство между 2017 и 2021 г., но и през следващите години се е интересувал от предимствата на диктатурата и абсолютния контрол над армията, писа The Atlantic, позовавайки се на източници.

"Искам генерали, каквито е имал Хитлер. Хора, които му бяха напълно лоялни, които изпълняваха заповеди", е казал Тръмп в частен разговор в Белия дом, твърдят събеседници на изданието.