Понеделник, 28 Oct 2024
           
Новини

Държавата отпусна близо 380 млн. лв. за обезщетение в образованието и за бавно правосъдие

   
Държавата отпусна близо 380 млн. лв. за обезщетение в образованието и за бавно правосъдие

Правителството отпусна над 42,5 млн. лв. за обезщетения в образованието. Тези пари ще отидат целево за финансово осигуряване на дейности по Национална програма „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“ за 2024 година. 

Средствата в размер на 42 751 091 са за изплащане на обезщетения за месеците юли-август 2024 г. при намаляване на числеността на персонала в образователните институции при промяна на структурата и състава, както и при прекратяване на трудовите правоотношения на друго основание, съобщиха от правителствения пресцентър.

Финансирането е за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за национални програми за развитие на образованието за 2024 година.

Днес стана ясно същи, че допълнителни разходи размер на 337 620 лева по бюджета на Министерството на правосъдието бяха одобрени от Министерски съвет. Сумата е предназначена за възстановяване на направените от министерството разходи по изплащане на обезщетения на граждани и юридически лица, пострадали от бавно правосъдие, съобщиха от правителствения пресцентър.

Това е общият размер на сумата, изплатена за периода от 1 юли 2024 г. до 30 септември 2024 година от бюджета на Министерството на правосъдието по сключени споразумения за нарушени права за разглеждане и решаване на делата им в разумен срок.

Изплащането на обезщетения за вреди от бавно правосъдие се извършва по реда на Глава трета „а“ от Закона за съдебната власт. Заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, могат да подават страни по приключени граждански, административни и наказателни производства, както и обвиняеми, пострадали или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства. Заявленията се разглеждат от Инспектората към Висшия съдебен съвет, където се извършва проверка на обстоятелствата, а произнасянето по преписката се дължи в 6-месечен срок от постъпването на заявленията.