Понеделник, 28 Oct 2024
           
Новини

Ремонтът на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

   
Ремонтът на 6 блок на АЕЦ \

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов провери на място как се изпълняват дейностите по плановия годишен ремонт на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и какъв е напредъкът по програмата за подготовка на централата за предстоящия зимен сезон. По време на инспекцията стана ясно, че всички мерки се изпълняват съгласно утвърдения график, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката (МЕ).

"Безпроблемната работа на АЕЦ "Козлодуй", която през зимните месеци осигурява повече от една трета от националното производство на електроенергия, е ключова за сигурността на електроенергийната система и достъпа на потребителите до електроенергия на разумни цени, произведена изцяло в съответствие с приоритетите на Зелената сделка", заяви Малинов.

На среща с ръководството екип на атомната електроцентрала той се запозна с хода на дейностите по ремонта и техническото обслужване, които осигуряват работоспособността на системите и съоръженията на блок 6. В машинната зала на енергоблока Малинов проследи на място как се извършват планираните за деня ремонтни дейности. Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" представи пред енергийния министър организационните и техническите мерки за осигуряване на надеждна работа на ядрените блокове през зимния сезон, включително наличността на запаси от суровини, материали и резервни части, необходими за нормалната експлоатация на атомната централа.

При посещението си на място Владимир Малинов се запозна на място и с напредъка в преговорите за подписването на договор между проектната компания за изграждане на 7 и 8 блок на атомната централа "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" с избраните изпълнители Уеститгхаус Електрик Къмпани и Хюндай енджиниъринг енд кънстръкшън. "Финализирането на договора възможно най-скоро е ключова стъпка към успешното изпълнение на мащабния проект за нови ядрени мощности, която ще гарантира реализацията му в заложените срокове и бюджет", подчерта той.

В рамките на проверките на енергийните дружества за предстоящия зимен сезон Малинов инспектира подстанция "Вълчедръм" 110/20 kV на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Тя захранва населените места в общините Вълчедръм и Якимово в Северозападна България и компресорната газова станция Расово. Подстанцията е включена в проекта на ЕСО за въвеждане на автоматизирано управление, който се изпълнява по линия на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) с бюджет от 611 млн. лева, от които 370 млн. лв. - от Механизма за възстановяване и устойчивост.

Проверките за готовността на енергийните дружества за зимата ще продължат и в следващите дни.