Понеделник, 28 Oct 2024
           
Политика

Екатерина Бончева: Има рекорд – за 23-и път обявиха кандидат на левицата за свързан с ДС

   
Екатерина Бончева: Има рекорд – за 23-и път обявиха кандидат на левицата за свързан с ДС

От общо 4848 лица регистрирани като кандидат депутати за 51-я парламент, проверихме 1793, а 3055 не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона, защото са родени след 1973 година. Този път осветените лица са 41, със седем по-малко от изборите през юни тази година. Това заяви пред Faktor.bg членът на Комисията по досиетата Екатерина Бончева. Според нея се открояват три интересни тенденции. Намалява броят на проверяваните лица, защото все повече от кандидатите са в млада или средна възраст, тоест в ход е естествената лустрация.

Впечатляващ е и фактът, че има лица, които са като абонирани за кандидат депутатските лист и винаги са в някакви партийни формации, независимо, че повечето никой не ги избира. Само четирима кандидати за бъдещия парламент се оповестяват сега от Комисията за първи път, а останалите 37 са осветявани многократно. Своеобразен рекордьор в тази антикласация е Велизар Енчев, човек на БСП и левицата, който за 23-и път бе обявен за свързан с тайните комунистически служби, подобен е и случаят с Радион Попов, който е обявен за седми път. Най-много агенти пък има в листата на БСП – обединена левица.
Единствено в листите на ПП-ДБ няма зависими от репресивните служби, а във всички други формации, на които социолозите дават шанс за следващото Народно събрание има агенти. Интересен е случаят с Ново начало на Пеевски. Един негов кандидат е с ДС зависимости, но дали лидерът ще го отзове, след като поде атака в тази посока, пита Бончева.

Като трета тенденция тя откроява факта, че преобладаващо свързаните с ДС и разузнавателните служби лица са кандидати на БСП и проруските партии. Защо тази тенденция е толкова силно изразена при тях, всеки от избирателите сам да си отговори, допълва Екатерина Бончева.