Понеделник, 28 Oct 2024
           
Новини

Дъщеря на политически затворник от годините на Възродителния процес завежда иск срещу държавата за потъпкани свободи и репресии

   
Дъщеря на политически затворник от годините на Възродителния процес завежда иск срещу държавата за потъпкани свободи и репресии

Севдие Халибрам, дъщеря на една от легендите сред турската и мюсюлманската общност в борбата им срещу Възродителния процес и комунистическия режим, завежда съдебен иск срещу държавата заради системните репресии, на които са били подложен баща й и семейството им в продължение на години.
„Татко дочака падането на комунизма и демокрацията, но въпреки надеждите, не успя да види справедливост за жертвите, но и за палачите“, казва пред Faktor.bg. дъщерята на политзатворника. „През изминалите 35 години очаквах все, че държавата ще си свърши работа. Жертвите си отидоха от този свят, а сега ние  - техните наследници, трябва да търсим справедливост чрез съда“, обяснява Севдие.

След Нури Адалъ Халибрам Ибрям от Хасковското село Караманци е един от най-дълго прекаралите по комунистическите лагери и затвори  български турци. Той е сочен и като един от автентичните борци за правата и свободите на турците и мюсюлманите у нас, съпротивлявал се срещу иделогията на БКП и репресиите на ДС. За първи път попада зад решетките още в края на 50-те години на миналия век като младеж, а последното му освобождаване от затвора е след 10 ноември 1989 година. 

Халибряма, както е известен в средите на политическите затворници, почина през януари 2021 година. Той бе главният герой във филма на Татяна Вагсберт „Технология на злото“, посветен на смяната на имената на турците и последвалата голяма екскурзия, довела до прогонването на над 300 хил. сънародници.

„След изборите в България ще внесем с адвокатите официално документите в съда. Това дело няма да е прецедент за българската съдебна система. Вече има спечелено подобно дело, в което Темида е приела като жертва наследника на репресиран по време на Възродителния процес, а държавата изплати обезщетение. В случая не става дума за някаква материална изгода, а преди всичко за постигане на морална справедливост. Много от насилниците и злодеите са все още живи, но по необясними причини не им е потърсена отговорност“, казва Севдие Халибрям, която е лекар по професия и от години живее в Истанбул.