Понеделник, 28 Oct 2024
           
Свят

Русия предлага създаване на зърнена борса на БРИКС

   
Русия предлага създаване на зърнена борса на БРИКС

Русия предложи създаването на зърнена борса на БРИКС, която по-късно може да бъде разширена за търговия с други основни стоки, съобщава "Ройтерс".

Президентът Владимир Путин направи предложението във встъпителните бележки към срещата на върха на лидерите на страните от БРИКС днес.

"Страните от БРИКС са сред най-големите производители на зърнени, бобови и маслодайни семена в света. В тази връзка ние предложихме да отворим зърнена борса на БРИКС", посочи той.

Руският лидер добави, че борсата "ще допринесе за формирането на справедливи и предвидими ценови показатели за продуктите и суровините, като се има предвид нейната специална роля в осигуряването на продоволствената сигурност".

"Прилагането на тази инициатива ще помогне за защитата на националните пазари от негативна външна намеса, спекулации и опити за създаване на изкуствен недостиг на храни", увери Путин.

По негови думи може да се създаде отделна платформа за търговия с благородни метали и диаманти.

В речта си Путин се позова и на създаването на инвестиционна платформа на БРИКС, която ще улесни взаимните инвестиции между страните от групата и може да се използва и за инвестиции в други страни от Глобалния юг.