Понеделник, 28 Oct 2024
           
Коментари

Камарата на следователите: Сарафов е един от нас и защо да не бъде главен прокурор

   
Камарата на следователите: Сарафов е един от нас и защо да не бъде главен прокурор

Настоящият ВСС е законно избран и конституционно уреден орган, който следва да изпълнява задълженията си в пълен обем. ВСС е единственият орган, предвиден в Конституцията, който има задължение и отговорност да определя кадровата политика в съдебната власт, спазвайки процедурата и сроковете за това.

Това се заявява в позиция на Управителния съвет на Камарата на следователите, разпратена тази сутрин до медиите, в която се настоява да се следва закона такъв какъвто е и да се избере нов главен прокурор.

Камарата на следователите отхвърлят аргумента за изтеклия мандат на ВСС, посочвайки че самите магистрати не носят никаква вина за това, както и с изтекъл мандат са и други органи в държавата.

"Не е редно заради нечии конюнктурни интереси и бездействие ВАС и ПРБ да се окажат в сходна ситуация - без постоянни титуляри на постовете председател на Върховния административен съд и главен прокурор. Затова е необходимо единственият отговорен по Конституция орган, а именно ВСС, да изпълни задълженията си, без да се влияе от натиск и съображения отвъд правото."

Позовавайки се на решение № 12 от 2022 г. на Конституционния съд, призоваваме тези, които опитват агресивно да налагат мнението, че този състав на Съвета не е легитимен да упражнява правомощията си по избор на председател на Върховния административен съд и на главен прокурор, да не възпрепятстват функционирането и изпълнението на задълженията му.

По повод критиката, че Борислав Сарафов остава единствен номиниран за поста главен прокурор и няма конкуренция и състезателно начало, Камарата посочва, че е имало възможност да се издигнат и други кандидатури, но никой не го е направил.

Камарата на следователите напомнят и че Борислав Сарафов е магистрат от кариерата вече близо 30 години - бил е следовател, прокурор, заместник на главния прокурор, директор на Националната следствена служба, която близо 6 години далновидно бе ръководена от него. "Той е един от нас, доказал се е като професионалист и човек от системата, преминал всички нива в йерархията."

В позицията се заявява още, че съдебната реформа се е провалила и то по вина на политиците, които правят опити да се месят активно в правораздаването и работата на независимите магистрати, прокурори и следователи. Но законът - добър или лощ, трябва да се спазва, както и "ние, магистратите, са ги изпълнявали", въпреки че част от тези закони за изпразнили от съдържание прокламираната съдебна реформа.


Камарата на следователите в България потвърждава тезата си, че съдебна реформа би било да се натовари с функционална компетентност оптимално следствието, а не да се създават нови разследващи органи, особено в изпълнителната власт; да се премахне формализма в процеса, който е пречка за постигане на по-ускорено и ефективно правосъдие; да се създадат условия за работа на магистратите, които гарантират тяхната независимост и безпристрастност и др.

Освен това настояват политиците да се вслушват в гласа на магистратите, когато смятат да провеждат реформа, за да е тя истинска.

Процедурите за избор на административни ръководители в съдебната система следва да продължат, за да може самата съдебна система да функционира адекватно на съвремието и без сътресения.

Камарата на следователите подканя Народното събрание вече да изпълни задълженията си и да излъчи новите магистрати за ВСС, тъй като бездействието е вредно за всички.

Не само прокуратурата и съдът, но и всички институции в държавата, трябва да обединят усилията си за преодоляване на предизвикателствата пред българското правосъдие, особено в условията на усложнена геополитическа обстановка. Това е пътят да заслужат доверието на хората и да утвърдят върховенството на закона в Република България като член на Европейския съюз и цялата международна общност, заявяват в края на позицията си следователите.