Понеделник, 28 Oct 2024
           
Свят

Визитата на Гушериш в Русия на срещата БРИКС разобличи двойствеността на ООН

   
Визитата на Гушериш в Русия на срещата БРИКС разобличи двойствеността на ООН

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в Русия за срещата на БРИКС в гр. Казан в противовес на поведението на лидерите на демократичния свят, които отказват да посещават страната агресор след началото на пълномащабната ѝ инвазия в Украйна. 

ООН се оправдава, че генералният секретар последователно е критикувал действията на Русия. Гутериш заявява също, че агресията на Москва в Украйна създава "опасен прецедент“ за света, пише The Telegraph, но защо тогава отиде на срещата на върха на Путин, се питат от изданието, цитирано от ИА Фокус. The Telegraph добавя, че Гутериш и ООН "заеха морално неиздържана, двойствена позиция относно близкоизточния конфликт“.

В същото време Путин се представя като представител на постколониализма, въпреки че самата среща на върха се провежда в древното Казанско ханство, анексирано от руснаците, коментират от изданието.

"Още повече, какво друго е опитът за окупация на Украйна, ако не империалистическа авантюра. Но такива тънкост не се забелязва от страните, които се стремят да дразнят Запада и да покажат, че неговите закони вече не важат така, както преди“, констатира The Telegraph.

Отбелязва се също, че ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, ще има причина да спре да подкрепя Киев. Той ще се позове на факта, че Русия почти не е пострадала от две и половина годишни западни санкции, на фона на значителни разходи от страна на съюзниците, за да помогнат на Украйна. 

"Русия загуби десетки хиляди хора в Украйна, но, както показва нейната кървава история, тя има неограничен капацитет за страдание. Не е изненадващо, че украинците са възмутени, че генералният секретар на ООН Гутериш беше поканен в Казан, защото виждат накъде води всичко това“, отбелязва изданието.