Събота, 26 Oct 2024
           
Новини

Вносът на лекарства за трансплантирани двойно по-голям от нуждите

   


Министерство на здравеопазването не смята, че има недостиг на лекарствени продукти за трансплантирани пациенти. Направена е проверка след поредните днес публикации, че пациенти не могат да се снабдят с продуктите, които са животоспасяващо лечение. От няколко месеца Иван Димитров, председател на Български пациентски форум, алармира, че има проблем с намирането на тези лекарства от пациентите. 

МЗ днес е проверило и според Позитивния лекарствен списък и предоставена от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) информация има достатъчно количества за задоволяване на потребностите на българските пациенти. От началото на годината в страната са внесени над 17 400 опаковки, като до края на 2024 г. предстои да бъдат внесени още 9 100 опаковки. По данни на НЗОК средният брой опаковки, които се отпускат от аптеките и се заплащат от фонда за българските пациенти е около 950 опаковки месечно, което показва, че в страната се внасят два пъти по-големи от нуждите на българските пациенти количества.

Следващата доставка е предвидена за началото на м. ноември.

В Министерството на здравеопазването не са постъпвали сигнали за липса на горепосочените лекарствени продукти, освен сигнала подаден този месец от г-н Иван Димитров, председател на Български пациентски форум. Проверката специално по този сигнал не е приключила, а отговорен за нея е РЗИ - Стара Загора, която проследява ритмичността на доставките на лекарствения продукт.

Проверките ще приключат в рамките на текущата седмица, като след получаване на резултатите и тяхното анализиране, при необходимост ще бъдат предприети съответните действия.

Министерството на здравеопазването ще продължава да следи наличностите на българския пазар и при констатиране на недостиг, ще използва всички законови механизми, за да защити интереса на българските граждани.