Събота, 26 Oct 2024
           
Политика

ЦИК не закъснява със софтуера на машините

   
ЦИК не закъснява със софтуера на машините

Машините, с които ще се гласува извън страната, вече пътуват към секциите. Това стана ясно от редовния брифинг на зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. В петък късно вечерта са предадени за транспорт зад граница.

Със "Сиела Норма" е проведена среща с министър Росен Карадимов и министър Валентин Мундров. Днес започва инсталацията на машините. Росица Матева не смята, че има забавяне в инсталирането на софтуера за машините за вота, каквито публикации се появиха днес.

Проверката на машините ще бъде отворена за медиите. Така и те ще видят къде се съхраняват машините.

На сайта на ЦИК са публикувани изборните материали и от комисията призовават членовете на СИК да се упражнят в попълването на протокола. Не мисля, че е сложен протоколът, смята Росица Матева.

Продължава замяната на членове на СИК и след приключване на обученията. Именно тези обучения приключват днес, а ЦИК не може да предвиди колко членове ще се сменят в последния момент, както и в самия изборен ден.

От 5 общини още още не са докладвали дали са унищожили хартията от вота с машини от предходни избори. Това са общините Приморско, Борово, Ветово, Връбница, Хитрино. Очаква се обаче да го направят. Това няма да е проблем за изборите, тъй като за тези избори хартията е нова. Решението на ЦИК за унищожаване на хартията от предишното гласуване е взето с оглед сигурността и доверието на гражданите. Решихме го, за да са спокойни гражданите, обясни Росица Матева.

news.bg