Събота, 26 Oct 2024
           
Развлечения

Walt Disney избра Morgan Stanley за нов шеф на борда

   


За първи път в историята си Walt Disney обяви официално график на наследяване. Известната медийна и развлекателна компания посочи ветеранът от Morgan Stanley Джеймс Горман като заместник на главния изпълнителен директор Боб Айгър от 2026 година. От компанията уточниха, че Горман ще стане председател  на борда на 2 януари, 2026 г. след като се оттегли от поста си като изпълнителен председател на Morgan Stanley в края на годината. Той е бил главен изпълнителен директор на банката на Wall Street в продължение на 14 години, пише Manager.

Инвеститорската общност реагира, че новината сигнализира за напредък за компанията, която се е борила да намери наследник на Айгър — харизматичния изпълнителен директор, който формира съвременния облик на Disney чрез серия от придобивания.

Горман получи признание за умелото изпълнение на плана за наследяване на Morgan Stanley, при който Тед Пик беше избран сред трима претенденти за топ длъжността. В рядък случай на Wall Street, другите двама кандидати за CEO, изпълнителните директори Анди Сапърстийн и Дан Симковиц, останаха в Morgan Stanley. Финансов директор, който е работил с Горман, каза, че Disney е направила избор на човек, който ще "настоява за стриктност и прозрачност" при избора на наследник на Айгър.

Наследяването винаги е било ахилесовата пета на Disney. Активистът-инвеститор Нелсън Пелц критикува борда на Disney, заявявайки, че лошото управление на процеса на наследяване е довело до завръщането на Айгър през ноември 2022 г., след като бордът отстрани избрания от него наследник Боб Чапек.

„Важен момент е, че Disney прави напредък по този критично важен въпрос,“ каза Ричард Грийнфийлд, медиен и технологичен анализатор на LightShed Partners. „Най-интересното е, че това предполага, че Айгър действително ще напусне след 2026 г“, допълни той.

Айгър, който разшири медийната империя на Disney чрез високопрофилни придобивания на Pixar, Marvel и франчайза Star Wars, е виждал датата на своето пенсиониране удължавана пет пъти. При завръщането си в Disney, Айгър първоначално планираше да остане за две години след излизането си от пенсия, но се съгласи да удължи мандата си до 2026 г.

„Критичен приоритет пред нас е назначаването на нов главен изпълнителен директор, което сега очакваме да обявим в началото на 2026 г.“, каза Горман в изявление, като добави, че това ще „позволи достатъчно време за успешен преход преди приключването на договора на Боб Айгър през 2026 г.“

Disney съобщи, че бордът е обсъждал планирането на наследяването на всяка от редовно планираните си срещи през фискалната 2024 година и продължава да преглежда както вътрешни, така и външни кандидати.