Събота, 26 Oct 2024
           
Свят

Бившият вокалист на IRON MAIDEN Пол Диано почина на 66г.

   
Бившият вокалист на IRON MAIDEN Пол Диано почина на 66г.

Пол Диано, бившият вокалист на Iron Maiden, е починал, съобщиха неговите издатели Conquest Music. Легендарният фронтмен издъхна в дома си в Солсбъри на 66-годишна възраст, след като дълго време се бори с тежки здравословни проблеми. Въпреки състоянието си, той продължи да се изявява на сцена в над 100 концерта от 2023 година насам, макар и в инвалидна количка.

Пол Диано оставя незаличима следа в хеви метъл музиката като първия вокалист на Iron Maiden. Роден на 17 май 1958 г. в Чингфорд, Лондон, той става част от оригиналния състав на групата през 70-те години. Суровият му и агресивен вокален стил спомага за оформянето на характерния звук на Iron Maiden в ранните им години. Той участва в записите на първите два албума на групата – "Iron Maiden" (1980) и "Killers" (1981), които катапултират бандата до върховете на хеви метъла.

Въпреки успеха си с Iron Maiden, Диано е уволнен през 1981 г. поради лични и професионални проблеми. След като напуска групата, той започва солова кариера и работи с формации като Di'Anno, Battlezone, и Killers. През 1994 г. посещава България с Killers, а през годините сътрудничи и с други банди, включително Praying Mantis и Battlezone.

Последните години от живота на Пол Диано бяха белязани от здравословни изпитания, но въпреки тях, той продължи да твори. През юли 2024 г. излезе последният му албум с групата Warhorse, с който затвърди мястото си в историята на хеви метъла.