Понеделник, 21 Oct 2024
           
Коментари

Защо Грета Тунберг е в България?

   

  trud.bg

Екоактивистката Грета Тунберг е в София от два дни, без да е известна целта на посещението ѝ в България. Тя не е информирала предварително милионите си последователи в социалните мрежи, че планира идване у нас.

Тунберг е пристигнала в столицата ни с влак. По-рано днес се появи неофициална информация, че от "Гранична полиция" я търсят по хотели в столицата, но пред "Труд news" от Главната дирекция категорично опровергаха това.

"Лицето се не издирва, няма мотив за подобно нещо", заяви пред "Труд news" говорителката на звеното Лора Любенова. 

Появи се и теза, че екоактивистката е дошла на местна почва, за да се влее в шествието "Дайте шанс на мира", което партия "Възраждане" организира днес. Националната акция на партията ще се състои едновременно в няколко града – София, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Русе, Плевен и Ямбол.

"Не сме канили Грета Тунберг на събитието, от медиите научихме, че е тук", заявиха пред "Труд news" от пресцентъра на "Възраждане".

В София шествието тръгва от пилоните на НДК в  точно 18:00 часа, уточниха от "Възраждане". От формацията на Костадин Костадинов са категорични, че страната ни не бива да бъде въвличана във военни конфликти, тъй като дори и да не ни засяга пряко, войната би могла да  предизвика огромни бежански вълни.

"Слеят ли се с милионите нелегални мигранти в Турция, ще предизвикат потоп по границата ни", коментират от "Възраждане". От редиците им призовават всеки един българин, който не желае България да заема страна в нито един военен конфликт, да излезе заедно с тях и да подкрепи инициативата.

В социалните мрежи вече има снимки на Тунберг в София. Вчера тя се е снимала с предприемача Хари Аничкин. Той случайно я забелязал на бул. "Дондуков". Тунберг се разхождала, Аничкин я спрял и помолил за селфи и тя не отказала. "Грета Тунберг на "Дондуков" и "Будапеща"! Не мога да повярвам! Много усмихната и приветлива - "Just visiting"!", разказа Аничкин.

Припомняме, че само преди месец Тунберг бе арестувана по време протест срещу войната в Газа в Копенхаген. Тя бе един от шестимата отведени с белезници, които блокираха университета в датската столица.