Събота, 26 Oct 2024
           
Свят

САЩ доставиха модерна ПВО система в Израел

   
САЩ доставиха модерна ПВО система в Израел

Съединените щати разположиха своята напреднала система за противоракетна отбрана THAAD в Израел, съобщи американският министър на отбраната Лойд Остин, цитира думите му "Ройтерс".

Системата, която е ключов елемент от многостепенната въздушна отбрана на САЩ, ще допълни съществуващите израелски защитни системи срещу ракети.

Остин уточни, че системата може бързо да бъде приведена в действие, но не уточни дали вече е оперативна. Разполагането на THAAD идва след като Иран изстреля над 180 ракети по Израел.

Президентът на САЩ Джо Байдън подчерта, че разполагането на системата и около 100 американски войници цели да защити Израел, но САЩ също настояват за внимателна реакция от страна на Израел, за да не се разшири конфликтът в региона.

В неделя бе съобщено, че САЩ разследват теч на строго секретни данни за плановете на Израел за отговор на обстрела на Иран в началото на октомври месец.

За това съобщи CNN, позовавайки се на три "осведомени източници". Според тях САЩ разследват изтичане на строго секретна американска разузнавателна информация за плановете на Израел за ответни мерки срещу Иран. Един от запознатите е потвърдил автентичността на документите.

Изтичането на информация е "дълбоко обезпокоително", признава представител на правителството пред CNN.

Документите, датирани от 15 и 16 октомври, започнаха да се разпространяват онлайн в петък, 18 октомври, след като бяха публикувани в Telegram от акаунт, наречен "Middle East Spectator". Те са с гриф за секретност от високо ниво - предназначени само за САЩ и съюзници от т.нар. "пет очи" - Австралия, Канада, Нова Зеландия и Обединеното кралство.