Понеделник, 21 Oct 2024
           
Политика

Частични местни избори на места в страната: Кой печели и кой отива на балотаж

   
Частични местни избори на места в страната: Кой печели и кой отива на балотаж

Частични и нови избори за местна власт се проведоха в 16 общини и кметства в страната на 20 октомври.

Някои избраха кмет, а други ще решат на балотаж.

Ето какви са резултатите по области:

Област Пловдив:

Жителите на карловското село Войнягово ще избират кмет на втори тур в частичните избори, който ще се проведе на 27 октомври. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия в Карлово.

Кандидатите, събрали най-много гласове на първи тур, са Петър Градев и Тодор Минковски. Градев е издигнат от коалиция „Заедно за силна община“ и е събрал 193 действителни гласове. Кандидатът на местна коалиция ГЕРБ (СДС) Минковски е получил 156 от гласовете на съгражданите си. 

Право на глас в село Войнягово имаха 848 жители. До частичните местни избори се стигна след като кметът на Войнягово бе осъден за присвояването на печка тип „камина“, елементи за парна инсталация и строителни материали от пенсионерския клуб в селото.

За кметския пост се съревновават петима кандидати - Тодор Минковски, Петър Градев, Чавдар Гановски, Съби Градев и Петър Петков. 

Веселина Бунтова, издигната от партия ГЕРБ, е избрана за кмет на хисарското село Ново Железаре, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Хисаря. За нея са гласували 75 души.

С право на глас в Ново Железаре бяха 184 души, като до урните вчера отидоха 77 на сто или 142 избирателя. Гласуването премина в една избирателна секция.

До частичните местни избори се стигна след като кметът на Ново Железаре почина при инцидент с електрическа тротинетка. За кметския пост се съревноваваха трима кандидати - Рангел Китенски, Веселина Бунтова и Лъчезар Орешков.

Област Плевен:

На балотаж ще бъде избран кметът на плевенското село Коиловци. Това става известно от решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Плевен, публикувано на сайта ѝ, относни окончателните резултати от проведените вчера частични местни избори за кмет на населеното място.

На втори тур за подкрепата на избирателите в Коиловци ще се борят кандидатът на коалиция "Левицата!" - Валя Габрова, за която са гласували 164 души и Миглена Василева, издигната от партия ГЕРБ, събрала 150 гласа в своя подкрепа. 

През вчерашния изборен ден в Коиловци правото си на глас упражниха 404 души от 702-ма по избирателен списък. Денят на вота в населеното място премина спокойно. Гласуването се извършваше в две секции - стационарна и подвижна. Кандидатите за кметското място бяха четирима.

Припомняме, че до изборите се стигна, след като със свое решение Общинската избирателна комисия в Плевен прекрати предсрочно пълномощията на кмета на Коиловци Мирослав Илиев. 

На 27 юни Общинският съвет на Плевен избра временно изпълняващ длъжността кмет на Коиловци - Даниела Петкова. Тя ще остане на тази длъжност до полагане на клетва от новоизбрания кмет. 

Област Хасково:

Кандидатът на ГЕРБ Андон Андонов бе избран на първи тур в частичния вот за кмет на свиленградското село Студена. Той събра 65 % от гласовете на избирателите.

Това съобщи председателят на общинската избирателна комисия (ОИК) в Свиленград Мариана Димитрова. Изборите снощи приключиха навреме, като бе постигната избирателна активност 65,32 % от имащите право на глас 372 жители. Гласуваше се в една секция с машина и с хартия.

Един от членовете на ОИК е подписал решението с особено мнение. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд-Хасково. 

До избори се стигна след кончината на предишния кмет Жельо Станков. Претендентите на сегашния вот бяха четирима. По реда на номерата на бюлетините това бяха Йордан Неделчев ("Възраждане"), Димитър Лесев (Коалиция "БСП за България"), Андон Андонов (ГЕРБ) и Петко Пачов ("Продължаваме промяната - Демократична България").  

Област Кюстендил:

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Дупница обяви за избран за кмет на село Бистрица (община Дупница) - Христо Христов, става ясно от решение на комисията, публикувано на страницата ѝ.

Христов беше единственият кандидат за кмет на селото и беше издигнат от Коалиция "БСП за България“. Той е получил 402 действителни гласа. Гласували са 444 души.
Изборният ден на територията на село Бистрица приключи с избирателна активност от 35,32%. Общият брой на избирателите, по избирателен списък е 1257.

Варна:


И в двата района, където бяха проведени частични местни избори, предстои втори тур, показват решенията на Общинската избирателна комисия (ОИК), публикувани на сайта ѝ.

Данните са при 100 % обработени протоколи на секционните избирателни комисии. ОИК допуска до участие във втория тур първите двама кандидати, получили най-много гласове.

В „Одесос“ на 27 октомври на втори тур ще се явят Янислава Шопова от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и Георги Недев, издигнат от ГЕРБ. 

На втори тур в район „Приморски“ ще бъдат Николай Желязков от „Продължаваме промяната-Демократична България“ и Людмила Колева - Маринова от ГЕРБ.

Активността през вчерашния ден и в двата района бе около 11 %. Отворени бяха общо  201 секции. До частичните местни избори във Варна се стигна, след като през февруари Общинската избирателна комисия прекрати предсрочно пълномощията на избраните за кметове Цветнен Цветков и Николай Желязков.

За провеждането на частичния вот от общинския бюджет бяха заделени 1,4 милиона лева. Кандидатите за кметските места в двата района бяха общо осем.