Петък, 18 Oct 2024
           
Новини

Започва кампания за набиране на водачи в градския транспорт

   


Столична община, в сътрудничество с Център за градска мобилност (ЦГМ), обявява началото на мащабна кампания за набиране на водачи за градския транспорт. Инициативата е насочена към различни демографски групи и цели да привлече нови кадри, които да карат столичните автобуси, трамваи и тролейбуси. Скоро елементи от нея ще се появят в самите превозни средства и онлайн.

„Търсим отговорни и мотивирани хора, без значение дали живеят в София или извън нея, дали са мъже или жени, или са млади или по-възрастни“, пояснява заместник-кметът по транспорт на Столична община, инж. Илиян Павлов.

През последните години заплатите на водачите в столичния градски транспорт бележат стабилен растеж - брутните възнаграждения варират между 3700 и 4700 лв, а от първи ноември се въвежда и бонусна система, която бе договорена след среща със синдикатите.

Основните предимства на работата в столичния градски транспорт, върху които се акцентира в кампанията са, че новоназначените водачи ще имат стабилна работа с възнаграждение над средното за София, здравно и социално осигуряване, транспорт от и до работа, 34 дни отпуска, бонуси и средства за храна.

“Има много плюсове на това да си водач в градския транспорт - заплатите са добри, а вместо да прекосяваш Европа зад волана на ТИР, можеш всяка вечер да се прибираш при семейството си”, изтъква още инж. Павлов и посочва, че съвместната работа със синдикатите за подобряване на условията на труд продължава.

Разходите за придобиване на категориите D и Ттм, необходими за започване на работата, се поемат от работодателя срещу подписване на трудов договор за минимум 3 години. За да се започне курс за придобиване на професионална категория е необходима вече изкарана категория C за автобуси и тролейбуси, а за ватман на трамвай е нужна предварително единствено категория B, посочват още от Столичната община.

Повече информация относно условията за кандидатстване и необходимите документи, кандидатите могат да намерят на официалния сайт на Центъра за градска мобилност или да кандидатстват онлайн на https://sofiatraffic.bg/rabota.