Петък, 18 Oct 2024
           
Свят

Джорджа Мелони посети Ливан

   


Италианският министър-председател Джорджа Мелони посети Ливан, съобщиха от нейната канцелария. Това е първият държавен или правителствен ръководител, който посещава страната след ескалацията между Израел и "Хизбула" миналия месец, пише NOVA.

Премиерът беше посрещнат на международното летище в Бейрут от ливанския министър-председател Наджиб Микати, с когото трябваше да проведе разговори, преди да направи съвместно изявление за пресата.

Италия разполага с около 1000 военнослужещи като част от мироопазващите сили на ООН в Ливан, които през последните дни бяха подложени на многократен обстрел по време на войната между Израел и "Хизбула".

Петима миротворци бяха ранени при поредица от инциденти миналата седмица, като при последния от тях силите на ООН обвиниха израелските войски, че са проникнали през порта и са навлезли в една от позициите им.

Мелони осъди инцидентите като "неприемливи".

ЮНИФИЛ са създадени през 1978 г., за да наблюдават изтеглянето на израелските сили след нахлуването им в Ливан и да помогнат на ливанското правителство да възстанови властта си над граничния регион.

Мелони се срещна в Бейрут и с ръководителя на двустранната мисия на Италия в Ливан, MBIL, програма за обучение, съобщиха италиански източници.

Премиерът, чиято страна е ротационен председател на Г-7 тази година - по-рано на 18 октовмри се срещна с краля на Йордания Абдула II в Акаба.

Според Рим те са обсъдили ескалиращия конфликт в региона и съвместните усилия за прекратяване на огъня в Газа и освобождаването на израелските заложници.

На 17 октомври Мелони заяви, че убийството на лидера на Хамас Яхия Синвар е разчистило пътя за "нова фаза" във войната в Газа, която беше предизвикана от смъртоносната атака срещу Израел на 7 октомври 2023 г. от страна на войнствената групировка.