Петък, 18 Oct 2024
           
Коментари

МВР: Арестувани са 36 души по време на акции срещу търговията с гласове

   


Министерството на вътрешните работи (МВР) е арестувало 36 души по време на акции срещу търговията с гласове на предстоящия предсрочен парламентарен вот, пише OFFNews.

Това съобщи служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков по време на брифинг днес. Към момента в МВР са постъпили общо 259 сигнала за купуване на гласове. Образуваните досъдебни производства са 70, а задържаните са 36.

Арестуваните са задържани на територията на цялата страна, доколко са взаимосвързани е обект на допълнителен анализ, уведомиха от МВР.

Вчера са били спрени от движение неизправни камиони, които незаконно секат дърва в Смолян и Кърджали. Според МВР въпросните дърва най-вероятно биха послужили за оказване на натиск върху на гражданите, така че да гласуват за дадена политическа сила.

"В останалите случаи бяха задържани парични средства, списъци, документи и доказателства, за които колегите са задържали за нарушения с Изборния кодекс (ИК)", разясни Илков.

От изнесените данни става ясно, че гражданите са по-активни и подават повече сигнали в сравнение с предходните избори през лятото:

"Вече 261 са сигналите спрямо 184 за предходните избори, така че гражданската активност се е увеличила, което е хубаво да се проявява нетърпимост към това явление. Виждате и че в цифрово изражение и операциите са повече и специализираните операции, лицата с които е работено са повече", каза Илков.