Петък, 18 Oct 2024
           
Новини

България подписа писмо за изграждане на коридор за военна мобилност с Румъния и Турция

   


„Намираме се във времена на подновен фокус върху колективната отбрана, което изисква повече сили, способности и инвестиции в отбраната с цел да бъдат изпълнени отбранителните планове.“ Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов днес, 18 октомври, на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която се проведе в Брюксел, Кралство Белгия.

По време на работната сесия днес, посветена на укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, съюзниците обсъдиха въпроси, свързани с прилагането на Ключовата концепция за бойно използване, стандартизацията и противодействието на хибридни заплахи, както и текущите операции и мисии на Алианса. Министрите на отбраната изтъкнаха важността на прилагането на Ключовата концепция за бойно използване, която съществено допринася към усилията за засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса и дава визия за поддържане на военното превъзходство, както и за развитието на военния инструмент на сила с хоризонт до 2040 г.

Министър Запрянов акцентира върху засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО и предприемането на практически стъпки за повишаване на устойчивостта срещу хибридни заплахи и зловредно влияние. Той заяви, че в страната се оформя консенсус за необходимостта от повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2,5% от БВП. В изказването си министърът на отбраната посочи важната роля на Ключовата концепция за бойно използване и Концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона за развитието и използването на военния инструмент на сила и ефективното справяне с многопосочните заплахи пред сигурността, като подчерта важността на тяхното пълно и своевременно изпълнение.

Редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО започна на 17 октомври. Форумът беше открит от новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте, който приветства участниците и ги запозна със своите три основни приоритета за Алианса: гарантиране на ефективна и надеждна отбрана срещу всякакви заплахи; увеличаване на подкрепата за Украйна; както и засилването на партньорствата в един все по-свързан свят.

В рамките на срещата на министрите на отбраната се проведе работно заседание на Съвета НАТО-Украйна на ниво министри на отбраната. Във фокуса на дискусиите бяха усилията за по-нататъшно увеличаване на подкрепата за Украйна. По време на заседанието президентът на Украйна Володимир Зеленски представи актуална информация за агресивната война на Русия срещу Украйна, най-спешните потребности на страната, както и напредъка по отношение на реформите в областта на сигурността и отбраната. Подчертано беше ключовото значение на поетия на срещата на върха Ангажимент на Алианса за подкрепа на Украйна, за да е в състояние да надделее във войната с Русия. Съюзниците потвърдиха, че ще продължават да оказват помощ на страната.

По време на форума се проведе и работна сесия с участието на министрите на отбраната на партньорите от Индийско-тихоокеанския регион (Австралия, Япония, Нова Зеландия и Република Корея) и Върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел бяха споделени мнения по обстановката за сигурност в Евроатлантическия и Индийско-тихоокеанския регион, включително в контекста на войната на Русия срещу Украйна. Съюзниците подчертаха, че сигурността е глобална и това, което става в Европа е важно за Азиатско-тихоокеанския регион, както и ставащото там е от значение за Алианса. Те изтъкнаха, че засилването на сътрудничеството с партньорите от Индийско-тихоокеанския регион е от съществено значение предвид необходимостта от съвместни усилия за защита на основания на правила международен ред и за ефективно справяне с общите заплахи и предизвикателства пред сигурността.

Извън официалната програма на срещата, министър Атанас Запрянов участва в церемония по подписване на Писмо за намерение за изграждане на хармонизиран коридор за военна мобилност между Република България, Румъния и Република Турция. На официална церемония Румъния се присъедини към Писмото за намерение между Република Албания, Република България, Италианската република и Република Северна Македония относно създаване на хармонизиран коридор за военна мобилност между техните страни в рамките на Паневропейски транспортен коридор № 8, което беше подписано от министрите на отбраната на срещата на върха във Вашингтон. Тези коридори ще способстват за повишаване на потенциала на НАТО за възпиране и отбрана, сътрудничеството между страните в областта на военната мобилност, укрепване на транспортната свързаност между тях като основен фактор за стимулиране на икономическото развитие на региона, както и за задълбочаване на сътрудничеството между НАТО и ЕС.