Петък, 18 Oct 2024
           
Коментари

ISW: Край Москва е убит високопоставен руски военен командир от специалните сили

   
ISW: Край Москва е убит високопоставен руски военен командир от специалните сили

На 16 октомври руски източници съобщиха, че неустановени лица са убили заместник-командира на Центъра за подготовка на Силите за специални операции на Русия Никита Кленков близо до град Москва.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

Съобщава се, че Кленков се е сражавал във войната в Украйна в състава на военна част 43292 и е бил високопоставен офицер от Главното управление на руското военно разузнаване (ГРУ).

Руските власти твърдят, че убийството на Кленков е планирано поръчково убийство и започват наказателно разследване на убийството, но все още не са обвинили Украйна или други западни участници за това деяние.

ISW не може да провери тези твърдения по независим начин.

На 16 октомври Европейският съюз (ЕС) излезе с изявление, в което осъди руските екзекуции на украински военнопленници и отбеляза, че от февруари 2022 г. насам най-малко 177 украински военнопленници са загинали в руски плен.

ЕС нарече все по-честите екзекуции на украински военнопленници от страна на Русия тежко нарушение на Женевската конвенция, като подчерта, че екзекуциите показват системното незачитане на международното право от страна на Русия.

Женевската конвенция за военнопленниците забранява нечовешкото отношение и екзекуцията на военнопленници или лица, които явно са останали в бойна готовност.

Напоследък ISW наблюдава увеличаване на броя на екзекуциите на украински военнопленници от руските сили по целия театър на военните действия.

Ръководителят на украинския отдел за борба с престъпленията в условията на въоръжен конфликт Юрий Билусов заяви на 4 октомври, че украински източници са документирали доказателства, които сочат, че руските нашественици са екзекутирали 93 военнопленици от началото на инвазията през 2022 г.. Това е станало веднага на самото бойно поле. 80% от тези случаи са документирани през 2024 г. от украинската прокуратура.

Другите 84 военнопленници са починали в руски плен поради липсата на достъп до медицински грижи. 

През последните 24 часа украинската армия е напреднала край Торецк и Покровск, а руските нашественици в Курска област, Часов яр и Покровск.