Петък, 18 Oct 2024
           
Свят

Тръмп обвини Зеленски за избухването на войната в Украйна

   
Тръмп обвини Зеленски за избухването на войната в Украйна

В четвъртък Доналд Тръмп обвини украинския президент Володимир Зеленски, че е помогнал за започването на войната на Украйна с Русия, коментар, който допълнително предполага, че Тръмп вероятно ще промени радикално политиката на САЩ спрямо Украйна, ако спечели изборите на 5 ноември, предава "Ройтерс".

Бившият президент републиканец често е критикувал Зеленски по време на предизборната си кампания, наричайки го многократно "най-великият търговец на Земята" за това, че е поискал и получил милиарди долари военна помощ от САЩ след избухването на войната през 2022 г.

Тръмп също критикува украинския лидер за това, че не успява да потърси мир с Москва, и той предположи, че Украйна може да трябва да отстъпи част от земята си на Русия, за да сключи мирно споразумение, отстъпка, която Киев смята за неприемлива.

Коментарите на Тръмп в PBD Podcast в четвъртък с Патрик Бет-Дейвид отидоха крачка по-далеч от предишните му критики. Той каза, че Зеленски е виновен не само за това, че не успя да сложи край на войната, но и за това, че помогна за започването й, въпреки че конфликтът избухна, когато Русия нахлу в украинска суверенна територия.

"Това не означава, че не искам да му помогна, защото се чувствам много зле за тези хора. Но той никога не трябваше да позволява тази война да започне. Войната е губеща", каза Тръмп.

Зеленски представи на Тръмп своя "план за победа" за прекратяване на войната  по време на среща в Ню Йорк през септември, среща, която двамата лидери описаха като сърдечна.

Публичните коментари на Тръмп обаче предполагат, че той може да се опита да прекрати помощта за Украйна, ако победи вицепрезидента Камала Харис, кандидата на демократите, на 5 ноември. Той многократно е казвал, че може да прекрати конфликта, преди да поеме поста през януари, но не е казал как.

Харис обеща да продължи да подкрепя Украйна и тя представи победата за източноевропейската нация като жизненоважен интерес за националната сигурност на САЩ. Тя често е укорявала Тръмп, че не желае да се противопостави на руския президент Владимир Путин.