Четвъртък, 17 Oct 2024
           
Свят

Израел обяви, че вероятно е убил лидера на Хамас Яхия Синуар при атаки в Ивицата Газа

   


Израел обяви, че вероятно е убил лидера на „Хамас“ Яхия Синуар при атаки в Ивицата Газа при подновените усилия на Тел Авив да ликвидира групировката на палестинска територия след продължаващите над година сражения, пише Investor.

Израелските отбранителни сили посочват, че „проверяват възможността“ за смъртта на Синуар, като смятат, че той е един от трима души, убити на неуточнено място. Лидерът на „Хамас“, за когото няма съобщения от седмици, е най-високопоставеният член на подкрепяната от Иран групировка след убийството на Исмаил Хания през юли.

Тел Авив засили атаките срещу северната част на Газа през последните дни, като изпрати обратно войски в района и увеличи въздушните удари, в опит да спре прегрупирането на „Хамас“. Ударът по-рано в четвъртък срещу училище в северната част на Газа - който беше определен от Израел като "оперативна среща" на „Хамас“ и бойците на „Ислямски джихад“ – отне живота на най-малко 15 души.

„Хамас“, която е подкрепяна от Иран и смятана за терористична организация от САЩ, предизвика войната с нападението си над Израел на 7 октомври миналата година, убивайки 1200 души. Повече от 42 хил. палестинци са били убити в Газа в последвалата военна кампания, показват данни на здравни служители от територията, управлявана от „Хамас“, Впоследствие конфликтът се прехвърли и в Ливан.

Бомбардировка в Йемен

По-рано в четвъртък американски стелт бомбардировачи B-2 удариха оръжейни складове, свързани с хутите, друга подкрепяна от Иран групировка, която организира атаки срещу търговски кораби в Червено море от края на миналата година.

Ударите са поразили бункери, съдържащи ракети и други боеприпаси, „използвани за атаки срещу военни и цивилни кораби в целия регион“, казват от Централното командване на САЩ. Няма индикации за цивилни жертви, добавя ведомството.

Хутите изтъкват, че ударите на САЩ и Обединеното кралство са засегнали столицата на Йемен Сана и провинция Саада. Групата беше обявена за терористична организация от САЩ по-рано тази година.