Четвъртък, 17 Oct 2024
           
Новини

Румен Гайтански – Вълка излиза от ареста срещу 250 000 лв.

   
Румен Гайтански – Вълка излиза от ареста срещу 250 000 лв.

Софийският градски съд промени мярката за неотклонение на бизнесмена Румен Гайтански, известен с прякора Вълка, от задържане под стража на "парична гаранция" от  250 000 лева. Той е обвинен за отпуснат кредит от Българската банка за развитие. Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване и протест.

Молбата на Румен Гайтански за изменение на наложения му постоянен арест в по-лека мярка беше разгледана от съда днес. Адвокатът му Галя Гълъбова поиска налагане на парична гаранция.

Изненадващо прокуратурата се присъедини към искането на защитата и се съгласи се с адвокатите, че здравословното състояние на Гайтански е влошено, както и че вече не може да повлияе на разследването, тъй като значителна част от свидетелите са разпитани.

До момента бизнесменът е лежал два месеца в затвора и в болницата на МВР, съдействал е на разследването, и съдът прие, че няма опасност да се укрие.

Ако бизнесменът внесе гаранцията и определението не бъде обжалвано, той ще бъде пуснат от ареста.

Румен Гайтански е обвинен като подбудител по разследването за отпуснат от Българската банка за развитие (ББР) кредит за 148.5 млн. лв. Той беше задържан с прокурорска мярка за 72 часа, след като доброволно се предаде на органите на реда.

По случая обвиняеми са още бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев и Иван Георгиев, представител на фирмата "Роудуей кънстракшън", получила кредита. Впоследствие Мавродиев беше обявен за национално издирване с постановление на Комисията за противодействие на корупцията, но до момента няма публична информация да е открит.

Пред септември Румен Гайтански изпрати писмо до медиите чрез адвоката си Константин Симеонов, като това беше първа негова реакция след ареста и обиските.

"Не виждам какво друго освен актуалната политическа обстановка може да предизвика обвинението към мен и други хора да бъде проведена тази акция именно през месец август. Репортери, които се роят, за да показват снимки от гаражи, в които се намират коли, които притежавам, бяха изпратени от нежелателно за посочване или назоваване хора, които водят тази скалъпена история срещу мене", пише Гайтански.

В писмото той изтъква, че не имал намерение да се укрива, след като научил за обвиненията срещу него.

"Бях шокиран, изненадан и не по-малко изумен как, за да се създаде зрелище, нахлуха и иззеха автомобили, които нямат нищо общо с обвинението", пише той.

"От деня, в който съм обвинен и бях задържан, аз и семейството ми понасяме ежедневно обидни квалификации и тенденциозни лъжи нямащи нищо общо с действителността, но търсещи зрелище. (...) Не съм направил това, в което ме обвиняват, но истината отнема време и ще се докаже в съда", допълва в писмото си Гайтански.

Той посочва, че много от твърденията в медиите са "очевидно търсещи зрелище и сензация".

"На мен и семейството ми е причинена огромна и непоправима несправедливост, която няма да може да бъде поправена по никакъв начин", завършва Гайтански.

Малко по-късно той отрече и публикациите, че ще се кандидатира за депутат от ДПС на Ахмед Доган.