Четвъртък, 17 Oct 2024
           
Коментари

bTV защити Цънцарова, 2 дни след като Костадинов се държа отвратително с нея в ефир

   


bTV разпространи позиция, в която защити водещата на сутрешния блок Мария Цънцарова, която бе подложена на нападките на лидера на "Възраждане" в ефир по време на участието му преди два дни, пише OFFNews.

Костадинов нарече Цънцарова "лъжкиня" и от един момент нататък отказваше да отговаря на въпросите ѝ, като се обръщаше единствено към нейния екранен партньор - Златимир Йочев. На 20-тата минута от 30-минутното интервю с Костадинов се наложи Цънцарова да помоли колегата си да я включи в разговора, като отбеляза, че той може и да продължи да си тече все така "по мъжки".

По-късно Костадинов включително премина и към онлайн атака на личността на Цънцарова, като в коментар от официалния си профил я нарече "травестит" под споделена нейна снимка от привърженик на "Възраждане" в социалните мрежи.

 

Позицията на телевизията е следната:

"Във връзка с участието на Костадин Костадинов, председател на политическа партия „Възраждане“, в сутрешния блок „Тази сутрин“ на 14 октомври и недопустимата лична атака срещу журналиста и водещ на предаването Мария Цънцарова, bTV Media Group изразява следното становище:
 
bTV Media Group вярва, че интегритетът и независимостта на медиите са жизненоважни за функционирането на всяко демократично общество. Заставаме зад всички наши журналисти, които продължават да служат на обществения интерес и търсят отговори на важни въпроси от отговорните лица и институции. bTV категорично няма да толерира лични нападки и опити за сплашване, както и целенасочено дискредитиране на журналисти за това, че изпълняват професионално задълженията си.
 
Вярваме, че подобно поведение е неприемливо и противоречи на демократичните ценности. Призоваваме всички политически лидери и публични личности да се отнасят към медиите отговорно и с уважение, както се очаква в едно демократично общество.
 
В светлината на този случай, bTV Media Group се ангажира да стартира по-широка обществена дискусия за справяне с речта на омразата и недопустимото поведение спрямо журналисти. На 12 ноември ще организираме форум с участието на ключови регулаторни органи и медийни организации, за да обсъдим заедно подходи, които да защитят достойнството и независимостта на журналистите и да гарантират медийна среда, основана на уважение, етика и прозрачност."