Четвъртък, 17 Oct 2024
           
Новини

МЗ предлага: ТЕЛК да получават по 100 лв. за предсрочно издадено решение

   


Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) да получават по 100 лв. за предсрочно издадено решение предлагат от Министерството на здравеопазването (МЗ). Предложението е направено в проект за нормативна промяна, публикуван за обществено обсъждане на сайта на МЗ.

В момента тази сума е 60 лв. и се дава за влязло в сила експертно решение на ТЕЛК, изготвено от комисията предсрочно в срок два месеца от подаване на заявлението-декларация в регионалната картотека на медицинската експертиза, срещу което няма подадена жалба в нормативно установения срок или при обжалване е потвърдено от Националната експертна лекарска комисия.

От март тази година са в сила промени, чиято цел е преодоляване на значителното забавяне на експертизата, която в някои комисии достига до три-четири години. Според тези промени ТЕЛК трябва да има във всички държавни и общински многопрофилни болници (с изключение на ведомствените лечебни заведения) и в комплексните онкологични центрове. В университетските болници и/или търговски дружества със смесено държавно и общинско участие в капитала трябва да функционират най-малко две ТЕЛК.

По данни на здравното министерство, постъпили от районните здравни инспекции, голяма част от лечебните заведение изпитват трудности в покриването на критериите, често такива комисии не могат да се окомплектоват, 20 болници са отказали да разкрият ТЕЛК. Основната причина са ниските заплати, тъй като заплатата на лекар на основен трудов договор към такава комисия е средно около 1200 - 1300 лв. месечно, се изтъква в мотивите към предложението за промяна.

Данните показват, че броят на отчетените експертни решения от ТЕЛК за първото полугодие на 2024 г., издадени предсрочно и без обжалване, е 35 339 (33 % от общия брой), за които е заплатена субсидия от министерството в размер на 2 120 340 лв., при цена за едно експертно решение 60 лв.

Ако се запази същата тенденция за броя на издадените експертни решения от ТЕЛК през второто полугодие на 2024 г., при цена 100 лв. за едно експертно решение, за последното тримесечие на годината ще бъдат необходими още около 710 000 лв., прогнозират от МЗ.

За субсидирането на лечебни заведения по определени условия в бюджета на МЗ за 2024 г. са предвидени 274 471 400 лв., от които 8 000 000 лв. за дейности по осигуряване на медицинска експертиза - за всичките случаи. При увеличаването на цената за предсрочно издадено решение от 60 лв. на 100 лв. и запазването на броя на издадените експертни решения от ТЕЛК от първото полугодие на годината, допълнително необходимите средства за последното тримесечие на 2024 г. са 710 000 лв.

В рамките на бюджета на МЗ няма възможности за преструктуриране на разходите за осигуряването им, поради което в мотивите се предлага те да бъдат осигурени от държавния бюджет.

Към 30 юни 2024 г. са отчетени 104 382 решения на ТЕЛК, като прогнозният брой до края на годината е около 220 000, при което ръстът спрямо 2023 г. е около 20%, се допълва в мотивите. Прогнозите са, че заради увеличения брой ТЕЛК в страната в началото на второ полугодие на 2024 година с около 40 комисии, издадените решения в срок два месеца ще нараснат значително, а през 2025 г. вероятно половината от всички решения ще се издават предсрочно, за което ще бъдат необходими допълнително 4 400 000 лв. само за тази категория решения, показва анализът на ведомството.

Министерството на здравеопазването субсидира държавни и общински лечебни заведения за болнична помощ, държавни и общински центрове за психично здраве и държавни и общински комплексни онкологични центрове за извършените дейности по медицинска експертиза при наличие на разкрита ТЕЛК и кадрова осигуреност на съставите на комисиите.